Milieurechtbanken in El Salvador nog niet voor morgen

El Salvador heeft nog altijd geen milieurechtbanken, hoewel het licht daarvoor in 1998 al op groen werd gezet. Ondanks de duidelijke nood aan dit soort rechtbanken, ontbreekt het aan fondsen en politieke wil.

Het Hooggerechtshof moet instaan in voor de infrastructuur, het personeel en de financiering van deze bijzondere rechtbanken. “Het is zeker een kwestie van budget. Het Hof heeft nu eenmaal andere prioriteiten”, verklaart Salvador Nieto, juridische adviseur van het ministerie van Milieu.

De nieuwe rechtbanken zouden zaken van vervuiling en milieumisdrijven moeten behandelen. Voorlopig komen die nog bij de gewone rechtbanken terecht. De procureur-generaal heeft wel een milieuafdeling met gespecialiseerde strafpleiters, en de politie heeft een milieudienst. Maar milieuwetgeving is complex en er zijn bijzondere hoven en rechters voor nodig, aldus Nieto.

Ontbossing

Het grootste probleem in El Salvador is de ontbossing. Er blijft nog maar 2655 vierkante kilometer woud over, becijferden de VN samen met het ministerie van Milieu in 2007. El Salvador is ook het enige land in Centraal-Amerika dat een watertekort heeft, lezen we in een studie van Global Water Partnership van april 2011. Slechts 2 procent van het water in de rivieren is geschikt om te drinken, de akkers mee te bevloeien of om in te zwemmen.

Decennialang hebben de machthebbers van het land niet omgekeken naar het milieu. Als gevolg daarvan was er ook bij de bevolking een geringe interesse voor milieugerelateerde rechtszaken, en ze werden met een slakkengang behandeld. Ook de enorme corruptie bij de Salvadoraanse justitie heeft de zaken niet vooruitgeholpen.

Baterías Récord

Toch komt er in sommige milieuzaken wel schot. Er loopt bijvoorbeeld een proces tegen Baterías Récord, een lokaal bedrijf dat in 2007 door het ministerie van Gezondheid werd gesloten wegens vervuiling. Samen met milieuorganisaties hadden de inwoners van Sitio del Niño in de westelijke provincie La Libertad, aangeklaagd dat lood van het bedrijf de rivier en het bronwater maar ook de bodem en de lucht had vervuild.

Bij de procureur-generaal klonk het begin januari dat de schade van de loodvervuiling door Baterías Récord tot 3 miljard euro bedroeg. “Veel mensen zullen nog levenslang een behandeling moet ondergaan om het lood uit hun bloed te laten verwijderden.”

“De grootste milieuschade wordt niet door gewone burgers aangericht, maar door bedrijven. Ze hebben er alle belang bij dat er geen competente rechter is op het vlak van milieukwesties die hen in de rechtszaal kan veroordelen”, meent Yanira Cortez, de assistent-aanklager voor milieuzaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.