Milieuvriendelijkste festival van Vlaanderen grijpt naast subsidies

Hoewel het Afro-Latino festival in Bree positieve adviezen kreeg van de beoordelingscommissies, kent minister van Cultuur Joke Schauvliege geen subsidies toe. Volgens het kabinet liggen budgettaire beperkingen aan de grond van die beslissing.

“De laatste keer dat we subsidies kregen was in 2008. Voor ons was 2009 dus een moeilijk jaar, ook al hadden we niet op subsidies gerekend. Vorig jaar konden we daar al beter mee omspringen. Al had ik wel gehoopt dit jaar misschien terug steun te krijgen van de overheid”, vertelt Kristof Henseler, persverantwoordelijke van Afro-Latino vzw. “Schauvliege wil meer aandacht voor eco-cultuur, maar volgt nog steeds de beleidscriteria van haar voorganger. Ik kan begrijpen dat 2010 een overgangsjaar was, maar ik had wel gedacht dat ze in 2011 haar eigen beleidscriteria zou hanteren.”

Volgens Brigitte Borgmans, persadviseur van Schauvliege, komt dat omdat de criteria door de vorige minister van Cultuur zijn vastgelegd in het Kunstendecreet. “De huidige beleidsperiode van dat Kunstendecreet loopt tot eind 2012. De besprekingen voor de criteria van de beleidsperiode vanaf 2013 zijn aan de gang.”

Ranking

“Er was een positief zakelijk advies en een positief artistiek advies met negatief minderheidsstandpunt. Door de beperktheid van de middelen, kan de minister echter maar een bepaald aantal positief geadviseerde projecten in aanmerking nemen voor subsidiëring”, verklaart Borgmans. “De minister houdt rekening met de ranking van de beoordelingscommissie.”

Groen festival

Henseler denkt dat ze dit jaar misschien wel subsidies hadden gekregen als de minister haar eigen beleid zou volgen. In oktober 2010 kreeg het festival nog de OVAM Groenevent Award uit handen van minister Schauvliege, waarmee ze het milieuvriendelijkste festival van Vlaanderen zijn.

“Afro-Latino scoort inderdaad goed op ecologisch en cultureel vlak, we stipten het dan ook aan als waardevol in de adviezen. Dat is echter geen criterium in het Kunstendecreet voor de beoordeling van muziekprojecten. Hoewel de integratie van ecologie en cultuur een belangrijk aandachtspunt is van de minister, kan dit dus niet als beslissend argument worden meegenomen”, aldus Borgmans.

Volgens Henseler zal het festival niet al te zeer lijden onder het feit dat het geen subsidies krijgt. “We hielden er rekening mee. Bovendien zijn die subsidies meestal ook bedoeld om in iets extra te investeren. Het festival zal dan ook gewoon doorgaan op 24, 25 en 26 juni 2011.”

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift