"Militaire aanval kan Irans kernprogramma niet uitschakelen"

Een Israëlische of Amerikaanse aanval kan de bouw van kernwapens in Iran hooguit een paar jaar vertragen, en zal vooral contraproductief werken. Dat staat in een nieuw rapport, ondertekend door Amerikaanse topdiplomaten en -militairen.

Een aanval door alleen Israël zal het kernprogramma tot twee jaar vertragen, volgens het rapport “Afweging van kosten en baten van militaire actie in Iran” dat gisteren werd gepubliceerd. Met een grotere gezamenlijke aanval, inclusief bombardementen, cyberaanval en infiltratie, kan dat oplopen tot vier jaar. Maar “complete vernietiging van het programma blijft onwaarschijnlijk, en Iran zal nog steeds de wetenschappelijke capaciteit en de ervaring hebben om het programma opnieuw op te starten als het daarvoor koos.”

Represailles

Waar het waarschijnlijk wel toe zal leiden, is directe en indirecte represailles door Teheran, in de regio maar ook daarbuiten. Het zal de coalitie die sancties uitvoert breken, en het zal de vastberadenheid van Iran om toch een wapen te krijgen, vergroten. “Het leiderschap zal er meer van overtuigd raken dat ‘regime change’ het doel van Amerikaans beleid is, en dat het bouwen van een bom nodig is om toekomstige aanvallen te voorkomen en de vernedering te boven te komen.”

In de afgelopen tijd is de spanning tussen premier Benjamin Netanyahu en de regering-Obama toegenomen. De Israëlische leider eist concrete “rode lijnen” die Iran niet mag overschrijden, op straffe van Amerikaans ingrijpen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verwierp die eis, waarna Netanyahu waarschuwde voor eenzijdige stappen van Israël. “Mensen in de internationale gemeenschap die geen rode lijnen voor Iran willen afbakenen, hebben moreel geen recht om Israël wel rood licht te geven.”

Depolitiseren

De Amerikaanse regering zal zich door het rapport in haar mening gesterkt zien. Het is ondertekend door een groot aantal prominenten, waaronder veiligheidsadviseurs, topdiplomaten, voormalige stafchefs en belangrijke mensen uit Republikeinse en Democratische kringen. Er is een half jaar over geschreven. De auteurs wilden het onderwerp bewust “depolitiseren” en een analyse geven die op feiten was gebaseerd. Bij die feiten hoort net zo goed dat een nucleair bewapend Iran gevaarlijk is, voor zowel Amerikaanse belangen als voor Israël. Maar militaire actie zou echt als “laatste redmiddel” moeten worden gezien.

Als Iran besloot de “spurt” naar een bom te maken — deze beslissing is nog niet gevallen, en zou door Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschijnlijk worden opgemerkt — dan zou het land nog eens tot vier maanden nodig hebben voor één bom, en nog twee jaar voor een kernkop die door een raket zou kunnen worden afgeleverd.

Bewerkstelligen dat Iran nooit meer een kernbom kan maken, kan niet zonder een jarenlange lucht- en zeeoorlog. Om dan ook nog het regime te veranderen of de macht van Iran in de regio te breken, moet een deel van het land bezet worden, aldus het rapport. Wat de gevaren daarvan zijn beschrijft het rapport uitgebreid. Een daarvan is in elk geval dat het “de bevolking waarschijnlijk zal verenigen achter de regering” in plaats van dat het verzet aanwakkert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.