Militaire overwinning dreigt te leiden tot politiek verlies

Een Amerikaanse militaire overwinning in Fallujah lijkt een groot politiek verlies met zich mee te zullen brengen voor de huidige, door de VS gesteunde Iraakse interimregering. Sterke antiregeringsgevoelens beginnen al op te flakkeren nu de berichten van gebombardeerde ziekenhuizen, grote aantallen burgerslachtoffers en het ontzeggen van medische verzorging in Fallujah binnenlopen. De politieke implicaties daarvan zouden tot ver buiten Irak kunnen reiken.



De invloedrijke Vereniging van Moslimgeleerden (AMS) riep dinsdag op tot het boycotten van de voor janauri geplande Iraakse verkiezingen. De secretaris-generaal van AMS, Harith al-Dhari, steunt openlijk het Iraakse verzet tegen de bezetting. We hebben vanaf het begin van de bezetting van dit land gezegd dat we het verzet steunen, zei Al-Dhari dinsdag. Dat is ons recht als Irakezen. Daarom hebben we ook geen fatwa over de kwestie nodig. Dit is een duidelijke zaak.

De bezorgdheid groeit over wat een overwinning op de naar schatting 6.000 verzetsstrijders kan betekenen voor de VS en voor de Iraakse interimregering. Als grote aantallen strijders sneuvelen of gevangen worden genomen, zal het voor de interimregering moeilijk worden om dat uit te leggen. De Iraakse Islamitische Partij (IIP), een van de grootste soennitische partijen, is al uit de Iraakse interimregering gestapt. Wij protesteren tegen de aanval op Fallujah en tegen het onrecht dat de onschuldige inwoners van de stad wordt aangedaan, zei Abd al-Hamid, een IIP-functionaris. Wij willen niets met die aanval te maken hebben.

Het verzet tegen de VS-troepen lijkt scherp toe te nemen. Zelfs als de Amerikanen de stad innemen, zal dat in de rest van Irak alleen maar tot woede leiden, zei Khalid al-Obeidy, hoogleraar aan de universiteit van Bagdad. Over de onlangs ingestelde staat van beleg zei hij: We hebben een regering van marionetten die alleen maar doen wat de Amerikanen hun opdragen te doen. Deze staat van beleg komt dus van de Amerikanen, niet van welke Iraakse regering dan ook. Je hebt hier trouwens helemaal geen reden nodig om iemand te doden. Je kunt doden wie je maar wilt, dan heb je ook geen staat van beleg nodig.

De invloedrijke Sjoera (Raad) van Moedjahedien in Fallujah, heeft de Iraakse Nationale Garde die meevecht met het Amerikaanse leger ertoe opgeroepen zich in naam van de nationale eenheid uit het gevecht terug te trekken. De raad heeft ook internationale interventie gevraagd om het beleg op te heffen, en zet verzetsstrijders in andere Iraakse steden ertoe aan de strijders in Fallujah te komen helpen.

De strijders in Fallujah, naar wordt aangenomen voornamelijk soennieten, hebben de steun gekregen van sjiitische leiders die eerder tegen de Amerikaanse troepen in Najaf hebben gevochten. Sjeik Ahmed al-Misser, een chef op het hoofdkwartier van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr in de wijk Sadr-stad van Baghdad, veroordeelde de door de VS geleide aanval. Ik heb publiekelijk verklaard dat als de Amerikanen Fallujah bestormen en de mensen van Fallujah om hulp vragen, onze volgelingen hun op elke manier die in hun vermogen ligt moeten helpen. Op elke noodzakelijke manier, zei hij. Aanhangers van Al-Sadr die bij Fallujah of in Bagdad wonen is gevraagd voor vluchtelingen uit Fallujah te zorgen, voegde hij eraan toe. (HJ/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.