Militaire raad Egypte moet vertrouwen nog bewijzen

Het Egyptische leger, feitelijk aan de macht sinds Hosni Moebarak is afgezet, heeft een paar eisen van de oppositie ingewilligd. Maar het is nog een beetje halfslachtig, vinden critici. De oude ministers blijven nog gewoon op hun post.

“Op verschillende eisen van de revolutie is het leger ingegaan”, zegt Magdi Hoessein, oppositiejournalist en hoofd van de Islamitische Arbeiderspartij, die tot voor kort verboden was. “Maar andere zaken, zoals de vrijlating van mensen die tijdens de opstand zijn gearresteerd of verdwenen, moeten nog worden opgelost.”

Grondwet

Afgelopen zondag werd de grondwet en het parlement formeel opgeheven. De 17-koppige militaire raad heeft in verschillende verklaringen deze week laten weten te zorgen voor een “vreedzame machtsoverdracht” met als doel: een “democratische en vrije staat”. Ook verklaarde de raad dat Egypte trouw blijft “aan alle regionale en internationale verplichtingen en verdragen”, waaronder het vredesakkoord met Israël.

Een expertenpanel zal zich tien dagen lang buigen over de grondwetswijzigingen die nodig zijn voor de overgang. Binnen twee maanden mag het volk zich daar via een referendum over uitspreken.

Oude regering

De oppositie is hier voorzichtig blij mee. Maar tot hun grote teleurstelling blijft de regering nog gewoon aan de macht, inclusief premier Ahmed Shafiq. “Daar zitten nieuwe, maar ook oude ministers in”, zegt Hussein. “Hoe kan dat? De huidige ministers hebben allemaal gefaald.”

Husseins bezwaar wordt gedeeld door andere oppositieleiders. Een ander probleem is volgens hen dat de politieke gevangenen nog niet zijn vrijgelaten, inclusief de mensen die tijdens de opstand zijn opgepakt, en dat de noodtoestand, waarmee een groep van vijf of meer mensen zomaar mag worden gearresteerd, nog steeds van kracht is.

Afgelopen zondag hebben acht protestleiders met twee leden van de militaire raad gesproken. Twee van hen — Amr Salaama and Wail Ghoneim — zeiden in een verklaring tevreden te zijn met de beloften. Volgens hen werkt het leger eraan de regering snel te vervangen, corrupte personen te vervolgen en gearresteerde demonstranten op te gaan sporen.

Hussein, die zelf twee jaar vastzat wegens het illegaal oversteken van de grens met Gaza, is optimistisch. “Ik geloof dat er nu genoeg bewustzijn bij het publiek is om gevolg te kunnen geven aan de revolutie”, zegt hij. “Maar we gaan een gevaarlijke tijd tegemoet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.