Militaire regering wil ex-premier onschadelijk maken

Het militaire regime van Fiji heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel komt er naar aanleiding van de terugkeer van de afgezette premier Laisenai Qarase en is bedoeld om de voormalige leider politiek de mond te snoeren.
Een maand lang zal de maatregel van toepassing zijn en hij geeft het militaire regime een vrijgeleide om mensen op te pakken zonder concrete aantijgingen. Ook enkele constitutionele rechten vervallen.
Het leger kondigde al eerder de noodtoestand af na de bloedige staatsgreep in december vorig jaar. Eind mei 2007 werd de maatregel opgeheven, deels onder internationale druk.

Nooit meer aan de macht


Leider van de militaire regering en interim eerste minister, Frank Bainimarama, beschuldigt Qarase en de leider van diens politieke partij de SDL er nu van het land te willen destabiliseren en dreigt met ballingschap. ‘De leugens die ze verspreiden over het militaire regime doen het land geen goed en we zijn niet van plan om dat te accepteren’, waarschuwt Bainimarama.
Sinds december vorig jaar is Fiji in handen van een militaire regering, nadat deze met een bloedige staatsgreep de macht naar zich toetrok. Toenmalig premier Laisenai Qarase werd gedwongen om ontslag te nemen, omdat zijn corrupte praktijken en zijn discriminerende wetgeving de groei van het land zouden verhinderen.
‘We zullen ervoor zorgen dat zulke mensen niet meer aan de macht komen’, zei luitenant-kolonel Mosese Tikoitoga, woordvoerder van de militaire raad deze week.

Illegale staatsgreep


Qarase keerde vorig weekend terug naar Suva naar aanleiding van een rechtzaak waarin hij de machtsgreep van 5 december 2006 tegen zijn toenmalige democratische regering illegaal wil laten verklaren.
De ex-premier ontkent oproer te willen veroorzaken en liet eerder al weten dat hij zich niet laat intimideren door de bedreigingen. Bovendien, zo maakt hij zich sterk, is hij volgens de grondwet gekwalificeerd om bij de verkiezingen op te komen en zal geen andere autoriteit dat kunnen verhinderen.

De internationale gemeenschap waakt


Minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland, Winston Peters, veroordeelt de maatregel van de militaire overheid en waarschuwt dat de internationale gemeenschap de acties van de interim regering nauwgezet in het oog houdt.
Bovendien beschouwt de minster deze actie als een teken dat de regering niet bereid is om Fiji een democratisch karakter te geven. Peters verklaart bezorgd te zijn over de richting die het land nu uitgaat.
Bainimarama staat onder druk van de buurlanden, de EU en de VS om van Fiji opnieuw een democratisch land te maken.
Hij kondigde al aan dat er in maart 2009 verkiezingen worden gehouden, maar critici willen dat de machtsoverdracht eerder plaatsvindt.
Bronnen:
www.abc.net
www.aljazeera.net
www.fijilive.com
www.iht.com
www.fijitimes.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.