Militanten jagen op Somalische voetbalfans

Voetbal is nu écht oorlog in Somalië. Islamistische militanten hebben op 12 juni twee voetballiefhebbers in Mogadishu vermoord. Maar het kijkverbod dat de islamisten hebben afgekondigd, is erg omstreden.
In de laatste week voor de start van het WK op 11 juni, steeg de verkoop van satellietschotels flink in Somalië. Islamistische groepen hebben echter verklaard dat het WK onislamitisch is en dat mensen die ernaar kijken, aangepakt zullen worden.
“We waarschuwen alle jongeren in Somalië om niet te kijken naar de WK-wedstrijden. Het is een verspilling van tijd en geld en je wordt er niet beter van door te kijken naar gekken die op en neer springen”, zei Sjeik Mohamed Abdi Aros, woordvoerder van Hizbul-Islam tegen de BBC.
 
Fans die wonen in de regio die onder controle staat van de Federale Overgangsregering kunnen relatief veilig kijken. De Dhamuke- bioscoop is een populaire openbare plaats om dit te doen. Maar twee mensen die in hun eigen huis een wedstrijd bekeken in een ander deel van de hoofdstad Mogadishu, werden op 12 juni vermoord. Uit andere berichten uit het noordoosten van Mogadishu blijkt dat de Hizbul-Islam daar tien mensen heeft gearresteerd. Dat zou gebeurd zijn tijdens de wedstrijd Nigeria-Argentinië.

Bouwvallige stadions


Voetbal is populair in Somalië. Ondanks twintig jaar burgeroorlog in het land, wordt er nog steeds naar voetbal gekeken en het spel wordt ook gespeeld. Dagelijks zijn er gewapende confrontaties tussen vijandige partijen in Mogadishu, maar het is niet ongewoon dat jongeren in een rustige buurt voetballen terwijl elders gevochten wordt.
Wedstrijden tussen plaatselijke clubs die georganiseerd worden door de Somalische Voetbalfederatie (SSF) worden ondanks de onveiligheid in de hoofdstad, gevolg door fanatieke supporters.
De stadions in de stad zijn meestal te bouwvallig om in te spelen, of ze zijn bezet door vechtende partijen. Toernooien worden gehouden op tijdelijke speelterreinen op relatief veilige plaatsen in Mogadishu.
Het Somalische nationale team, de Ocean Stars, vertegenwoordigt het land nog steeds in de internationale competitie. Veel spelers uit het team komen uit het buitenland, andere van belangrijke clubs uit Mogadishu, zoals Banaadir en de regerende ligakampioen FC Elman.
 
Voetbal wordt in Somalië ook gebruikt om vrede te bevorderen. Een aantal voormalige kindsoldaten heeft de wapens ingeleverd en speelt nu voetbal. “Hoe moeilijk de situatie ook is, we geloven dat voetbal een belangrijke hulp kan zijn op weg naar vrede en stabiliteit in ons land”, zegt Shafii Mohyadeen, woordvoerder van de SFF. “Daar streeft onze federatie ook naar. Voetbal zal altijd blijven bestaan, niet alleen als spel maar ook als een katalysator voor vrede en harmonie in de samenleving.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.