Miljardair Buffet maakt zich sterk voor successierechten

Warren Buffet, de op twee na rijkste man ter wereld, wil dat zijn fortuin na zijn overlijden behoorlijk belast wordt. Samen met meer dan 5.500 andere Amerikaanse superrijken verzet hij zich tegen de afschaffing van de successierechten, een natte droom van veel Amerikaanse Republikeinen.
Buffet brak woensdag (14 november) in een commissie van de Amerikaanse senaat een lans voor het behoud van de ‘estate tax’. Die is nodig “om te vermijden dat de Amerikaanse democratie een dynastieke plutocratie” wordt, vindt de miljardair.

Wie een fortuin erft, wint de “loterij van de eicellen”, oordeelt Buffet. De staat moet de gelukkigen niet nog eens belonen, maar net een deel van die rijkdom afromen om arme Amerikanen te helpen.

Successierechten treffen alleen de echt rijke Amerikanen. De eerste twee miljoen dollar van een erfenis worden niet belast. Bedragen daarboven worden progressief belast tot een maximale belastingvoet van 45 procent. Een wet uit 2001 vermindert de successierechten geleidelijk, tot ze in 2010 voor één jaar wegvallen. In 2011 worden ze weer ingevoerd, met een vrijstellingsbedrag van maar 1 miljoen dollar en een maximale belastingvoet van 55 procent.

Minder dan één op honderd gezinnen in de VS betalen successierechten. Toch brengt de belasting dit jaar 24 miljard dollar binnen. Buffet stelt voor dat de staat daarmee een belastingvermindering van 1000 dollar voor alle arme belastingbetalers financiert.

De voorstanders van de afschaffing van de successierechten zijn vooral te vinden in de Republikeinse partij van president George W. Bush. Zij vinden dat erfenisrechten heffen neerkomt op het “belasten van dode mensen”. Dat is onrechtvaardig, want terwijl ze leefden hebben ze al belastingen betaald op het geld dat ze vergaarden.

Maar Buffet wijst erop dat de superrijken de voorbije 20 jaar meer dan andere Amerikanen voordeel hebben gedaan bij de hervormingen van het belastingssysteem. De successierechten zijn op die manier een laatste bastion geworden tegen het ongestoord ophopen van steeds meer rijkdom door de financiële elite.

Buffet, na Bill Gates de rijkste man van de VS, is lid van Responsible Wealth, een vereniging van rijke Amerikanen die opkomen voor een eerlijk belastingssysteem, hogere minimumlonen en sociaal verantwoorde bedrijfsvoering. De groep heeft al 5.530 handtekeningen van gefortuneerde Amerikanen verzameld onder een petitie voor het behoud van de estate tax. Een andere bekende miljardair die het opneemt voor de successierechten is de beleggingsgoeroe en filantroop George Soros.

De toekomst van de successierechten in de VS wordt waarschijnlijk beslist na de verkiezingen van volgend jaar. Tot hiertoe konden de Republikeinse voorstanders van een vermindering of een regelrechte afschaffing nooit genoeg steun verwerven in het Democratische kamp, al probeerden ze hun eisen te koppelen aan een verhoging van het minimumloon, een strijdpunt van de Democraten.

Het fortuin van Buffet bedraagt ongeveer 52 miljard dollar (35 miljard euro). Maar de man is niet van plan rijk te sterven. Vorig jaar gaf hij naar verluidt 4 miljard dollar (2,7 miljard euro) weg. Buffet, die in 2004 weduwnaar werd, zou zijn vermogen ook al verdeeld hebben onder zijn kinderen en de Bill and Melinda Gates Foundation, een liefdadigheidsstichting die ondermeer projecten tegen aids financiert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.