Miljoenen kindslaafjes hebben letterlijk geen naam

Miljoenen kinderen die werken als huishoudhulp worden als echte slaafjes behandeld. Een recent rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie klaagt de schrijnende situatie aan. Het is verre van ongewoon dat meisjes en jongens van amper zes of zeven jaar van ‘s morgens tot ‘s avonds werken, niet weten wat spelen is en zelfs hun eigen naam vergeten omdat niemand hem ooit gebruikt.

Ismari is veertien en woont en werkt bij een gezin in Honduras dat niet het hare is. Ze staat voor dag en dauw op, maakt het ontbijt klaar en zorgt dat het hele huis aan de kant is. Ismari gaat niet meer naar school maar zorgt voor de inwonende grootmoeder, doet de was en zorgt dat er ook ’s middags en ’s avonds eten is. Voor dit alles krijgt ze een beperkt loon maar ze heeft geen recht op een ziekteverzekering of andere sociale bescherming.

Het verhaal van Ismari is doodgewoon in vele landen. Ter gelegenheid van de Werelddag tegen kinderarbeid morgen (zaterdag) publiceerde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) een onderzoeksrapport van June Kane die de situatie van de huishoudhulpjes onder de loep nam. Kane besloot dat deze kinderen werkelijk worden onderdrukt en als slaafjes behandeld. Ze beschrijft talloze concrete gevallen - waaronder het schrijnende geval van een jongetje van acht of negen jaar dat de kinderen van zijn bazen naar school moest brengen maar zelf geen enkel onderwijs genoot. En dan was er het piepjonge meisje dat alleen mocht kijken hoe de kinderen van de familie waar ze werkte speelden, terwijl dat haar op geen enkel ogenblik van de dag was toegestaan.

Kane ontdekte ook dat de kinderen in vele landen gewoon ‘hulpje’ worden genoemd en vaak hun eigen naam vergeten omdat niemand hen er ooit mee aanspreekt. Zo verliezen ze uiteindelijk hun identiteit, zegt de onderzoekster. Om hoeveel kindslaafjes het precies gaat, is moeilijk te zeggen, maar de IAO maakt zich welk sterk dat een aanzienlijk deel van de 200 miljoen minderjarige arbeiders ter wereld in de beschreven miserabele omstandigheden leeft, vooral in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. In elk geval wonen miljoenen kinderen bij een ander gezin in als huishoudhulp.

De ngo Terre des Hommes rekende uit dat het alleen al in Brazilië om een miljoen kinderen tussen 10 en 14 jaar oud gaat - die vaak alleen leven op straat of prostitutie als enig alternatief hebben. Volgens de directeur-generaal van de IAO, Juan Somavía, wordt het grootste deel van die miljoenen minderjarige huishoudhulpjes uitgebuit, blootgesteld aan gevaarlijke taken en soms seksueel misbruikt.De organisatie roept overheden op om een einde te maken aan huishoudelijke kinderarbeid. Gewoon de werkomstandigheden verbeteren, volstaat niet, vindt Kane. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.