Miljoenen in nood door droogte in Hoorn van Afrika

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) is voor 2008 nog op zoek naar 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) om de hoogste nood in Somalië, Ethiopië, Djibouti, Kenia en Oeganda te lenigen. 17,5 miljoen mensen zijn door de droogte getroffen.
“De Hoorn van Afrika kijkt aan tegen de ergste humanitaire crisis sinds 1984… Miljoenen mensen hebben zeer dringend voedsel nodig. We weten wat gedaan moet worden, we hebben alleen nog de fondsen nodig om ons werk te doen, namelijk de hongerigen beschermen,” verklaart Josette Sheeran, directeur van het WFP.
In Ethiopië zijn meer dan 12 miljoen mensen getroffen door droogte. De productie van gewassen is in dalende lijn en de veeteeltstock sterft. Mensen proberen zich aan te passen aan de situatie door minder maaltijden te gebruiken, werktuigen te verkopen en hun kinderen van school te halen zodat ook zij mee kunnen helpen voedsel zoeken.
Somalië heeft te lijden van oorlog, droogte en hyperinflatie – de sorghumprijs in het zuiden van het land is bij voorbeeld verzesvoudigd in de laatste 12 maanden. De aaneenschakeling van enkele slechte oogsten verergert de situatie. Dit maakt dat meer dan drie miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben.
In de arme Karamoja regio van Noordoost-Oeganda hebben de onvoorspelbare regens ervoor gezorgd dat tot 90 procent van de mensen niet hebben kunnen planten voor het huidige groeiseizoen. 700.000 mensen zijn in acute nood.
In Kenia wordt de noodoperatie van WFP uitgebreid naar meer dan een miljoen mensen omdat er te weinig regen is gevallen in het noorden en het noordoosten. WFP deelt ook voedsel uit aan 300.000 vluchtelingen, op de vlucht geslagen voor het geweld dat uitbarstte na de verkiezingen van december vorig jaar. Groothandelprijzen van de belangrijkste voedselcomponenten zijn dit jaar op de belangrijkste markten al meer dan 50 procent gestegen.
Drie achtereenvolgende jaren van weinig regen hebben er in Djibouti toe geleid dat velen, vooral zij die leven van extensieve veeteelt, dringend voedselhulp nodig hebben. Een recent onderzoek van het ministerie van gezondheid, WFP en Unicef liet zien dat liefst 17 procent van de kinderen jonger dan 5 jaar slecht gevoed zijn. In het noordwesten liep dit zelfs op tot een kwart van de kinderen.
De bevolking in de Hoorn van Afrika leeft momenteel gemiddeld 27 jaar minder lang dan mensen in hoge inkomenslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift