Miljoenen tbc-tests werken niet

In ontwikkelingslanden worden massaal tests op  tuberculose (tbc) gebruikt die foute diagnoses opleveren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen de onbetrouwbare tests de verspreiding van tbc zelfs in de hand werken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ratten misschien een oplossing kunnen bieden.

In India alleen al worden de tests bij 1,5 miljoen mensen gebruikt om antilichamen in het serum van patiënten op te sporen. Toch leiden dergelijke tests tot verkeerde diagnoses, zo stelt een panel van experten in een rapport voor de WHO.

 Volgens het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zal de organisatie binnenkort een richtlijn uitvaardigen die het gebruik van de serologische tests afraadt.

Zowel snelle tests die gebruik maken van een stickje als meer geavanceerde laboratoriumtests halen het immers niet van de al honderd jaar oude en duurdere, maar betrouwbare methode van microscopisch sputumonderzoek. Slijm van de hoestende patiënten wordt gekleurd en onder de microscoop onderzocht. In landen zoals België wordt tbc meestal opgespoord met nog een andere test, waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof wordt inspoten in de arm.

Ratten

Mogelijk biedt de Gambiaanse hamsterrat een onverwacht nieuw alternatief voor tests in ontwikkelingslanden. Onderzoekers van de Universiteit van West-Michigan hebben ontdekt dat het diertje een neus heeft voor tbc. Door te ruiken aan slijmmonsters kan de rat tbc-bacillen detecteren.

Verder onderzoek is nodig, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. De Gambiaanse hamsterrat is niet aan haar proefstuk toe. Eerder werd het diertje al met succes getraind om landmijnen op te sporen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift