Miljoenenfraude bij verhandelen emissierechten

Het afgelopen jaar zijn in Groot-Brittannië, Duitsland en Hongarije frauduleuze praktijken ontdekt bij het verhandelen van emissierechten. In mei 2010 werden in Londen vier personen gearresteerd op beschuldiging van emissiefraude goed voor zo’n 45 miljoen euro.
Bij emissiefraude richten de fraudeurs een bedrijf op in een lidstaat van de EU en schrijven zich in in het register voor emissierechten in Kopenhagen. Vervolgens kopen ze emissierechten in landen waar ze vrijgesteld zijn van btw –zoals onder andere België– om ze later door te verkopen aan bedrijven in landen met btw. De btw belandt niet in de staatskas, zoals het zou moeten, maar valt in handen van de fraudeurs. Europol maakte in december 2009 bekend dat Europese landen ongeveer vijf miljard euro aan zich voorbij zien gaan door emissiefraude. MO* sprak over de frauduleuze praktijken op de emissiemarkt met Oscar Reyes van de ngo Carbon Trade Watch.
Wat maakt de emissiehandel zo aantrekkelijk voor fraudeurs?
Reyes:
De emissiemarkt handelt in een uitgevonden handelswaar waarvan er erg grote hoeveelheden omgaan. De relatie tussen de emissierechten die verhandeld worden en de mogelijkheid om vergunningen en kredieten van verschillende types uit te wisselen in de EU en wereldwijd is erg ingewikkeld en verwarrend. Hierdoor zitten er verschillende gaten in het systeem –wat ervoor zorgt dat het een paradijs is voor fraudeurs. Dat zou vermeden kunnen worden door een meer conventionele wetgeving om de uitstoot van koolstof te beperken.
Wat moet er gebeuren om emissiefraude tegen te gaan?
Reyes:
Er zijn meer regels nodig, maar dat volstaat niet om de integriteit van het milieu te garanderen. De CO2-markt vormt tenslotte een drijfveer voor marktmanipulatie en spoort een structurele verandering in energie- of goederenproductie niet aan. Net de veranderingen op die markt zijn noodzakelijk om klimaatverandering aan te pakken. Het btw-achterpoortje is ondertussen wel al gesloten door nieuwe wetgeving, maar fraudeurs hebben nog steeds genoeg andere mogelijkheden voor fraude en manipulatie op de emissiemarkt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift