Miljoenste moord in Brazilië sinds 1978

Nog voor het einde van 2008 zal Brazilië met de miljoenste moord sinds 1978 een trieste mijlpaal bereiken. Met bijna 150 moorden per dag is Brazilië één van de meest gewelddadige landen ter wereld.
In 1978 richtte het Braziliaanse Ministerie van Gezondheid een databank op die het aantal moorden bijhoudt. Zo registreerde de overheid tussen 1978 en 2005 843.000 moorden. Uit een nieuwe overheidsstudie blijkt dat 2006 en 2007 een jaarlijks gemiddelde kenden van meer dan 50.000 moorden, en dat het miljoenste slachtoffer hoogstwaarschijnlijk nog vóór het einde van dit jaar zal vallen.
In het eindverslag van de overheidsstudie laakt onderzoeker Daniel Cerqueira de straffeloosheid in Brazilië. ‘Slechts 0,03 procent van de moorden mondt uit in een veroordeling. Ook het totaal gebrek aan politieke interesse om veiligheidsprojecten op lange termijn uit te tekenen, ligt aan de basis van de slechte resultaten’.
Amnesty International bevestigt dat de openbenbare veiligheid in Brazilië de grootste zorg is. Terwijl politici stemmen proberen te winnen met opportunistische kortetermijnoplossingen, blijft de structurele onderfinanciering van het politieapparaat, het gevangeniswezen en het rechtssysteem overeind. Radicaliserende ordediensten hanteren steeds vaker buitensporig geweld en maken zich schuldig aan buitengerechtelijke executies, mishandeling en grootschalige corruptie. De allerarmsten, die in de gevaarlijke sloppenwijken wonen, zijn het grootste slachtoffer omdat ze gesandwiched worden tussen criminele wijkbendes en de gewelddadige overheidsrepressie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift