Millenniumdoelen ver achter op schema

De Millenniumdoelen van de Verenigde Naties liggen ver achter op schema. Ondanks talloze beloften, namen regeringen de afgelopen jaren weinig actie om de doelen van de Verenigde Naties te halen.
“We hebben nog een lange weg te gaan”, zei vertrekkend secretaris-generaal Kofi Annan maandag. “Er is een basis voor ontwikkeling gelegd, maar ook niet meer dan dat.”

De Millenniumdoelen richten zich op het halveren van de extreme armoede en honger, wereldwijd onderwijs voor alle kinderen, terugdringen van kindersterfte met tweederde, verminderen van moedersterfte met driekwart, bevorderen van gelijkheid tussen man en vrouw en het bestrijden van dodelijke ziekten als aids en malaria. Dat zou allemaal voor 2015 bereikt moeten worden.

Op dit moment ligt geen enkele regio in de wereld op schema met betrekking tot de Millenniumdoelen, zei Annan. Oost-Aziatische landen lieten substantiële vooruitgang zien op het gebied van armoedebestrijding, maar in Zuid-Azië wijst niets op een verbetering. In Latijns-Amerika werden resultaten geboekt, maar alleen in bepaalde landen.

Volgens de Verenigde Naties leven wereldwijd meer dan een miljard mensen van minder dan een dollar per dag. Nog eens 2,7 miljard mensen moeten overleven met minder dan twee dollar per dag. Jaarlijks sterven 11 miljoen kinderen onnodig aan ziekten zoals malaria, diarree en longontsteking.

Ontwikkelingsexperts van de VN maken zich het meest zorgen over de situatie in Afrika bezuiden de Sahara, waar niets wijst op enige vooruitgang in het bereiken van de Millenniumdoelen. Het bereiken van de doelen in die regio in Afrika is een veel groter probleem dan in andere regio’s in de wereld, zegt Kemal Dervis, directeur van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

Ondanks substantiële economische groei in de afgelopen jaren, wordt de ongelijkheid tussen landen groter. Sinds het begin van de Industriële Revolutie, zei hij, is de top tien van rijkste landen ter wereld vijftig keer welvarender geworden dan de tien landen onderaan de lijst.

Annan bekritiseerde de rijke landen omdat ze hun beloften om de Millenniumdoelen te steunen, tot nu toe niet waar maakten. Maar hij voegde eraan toe dat ook de ontwikkelingslanden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ontwikkeling zal uitblijven als de ontwikkelingslanden hun eigen keuken niet op orde hebben”, zei hij.

Veel rijke landen beloofden om 0,7 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkeling te besteden, maar slechts een paar landen doen dat ook. Wel nam het totaal aan officiële ontwikkelingshulp toe. Afgelopen jaar bereikte die hulp voor het eerst de 100 miljard dollar.

Donorlanden kwamen onlangs overeen om vijftig miljard dollar extra uit te trekken voor hulp. Daarvan zou voor 2010 25 miljard in Afrika bestemd moeten worden. Eerder werd een deel van de schulden van de twintig armste landen (81 miljard dollar) kwijtgescholden.

Gisteren kondigde de Islamitische Ontwikkelingsbank een fonds aan voor armoedeverlichting. Het startkapitaal in dat fonds bedraagt tien miljard dollar. De bank, die in 54 landen opereert, zal het geld besteden aan onderwijs voor meisjes, gezondheid, aidsbestrijding en andere projecten die een relatie hebben met de Millenniumdoelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.