‘Millenniumdoelstellingen zijn meer dan armoedebestrijding’

Tijdens een bijeenkomst van de Werkgroep omtrent de Millenniumdoelstellingen deze week benadrukte Paul Kagame de noodzaak om meer middelen in te zetten om de deadline van 2015 te halen. De Rwandese president wil in het post-2015 ontwikkelingsdebat verder kijken dan louter armoedebestrijding.

‘Nog 828 dagen tot de 2015 deadline’, benadrukte Paul Kagame dinsdag 24 september op de vierde bijeenkomst van de MOD Werkgroep. Het internationale panel, voorgezeten door VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon, bestaat uit enkele eminente figuren – waaronder zowaar popzanger Bob Geldof en Bill Gates – die zich jarenlang hebben ingezet in het bereiken van de in september 2000 ondertekende “millenniumontwikkelingsdoelstellingen” (MOD). De Verenigde Naties (VN) zetten zich in om acht concrete doelen rond armoede, gezondheid, educatie en ontwikkeling te bereiken voor 2015. Dat deze doelstelling niet meer haalbaar zijn voor de deadline bleek al langer. 

Rwanda als voorbeeldnatie 

‘Een miljard mensen leeft nog steeds in armoede. Een op de acht mensen lijdt nog elke dag honger. Een op de vier kinderen die starten in de basisschool stoppen vroegtijdig’. Met deze harde cijfers legt Paul Kagame, medevoorzitter van de VN-werkgroep, de vinger op de wonde. De millenniumdoelstellingen zijn niet meer haalbaar, maar kijk: er lag reeds een post-2015 plan klaar. De MOD’s worden vanaf 2015 vervangen door duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals, SDG’s). 

De post-2015 agenda moet volgens Kagame verder gaan dan de oorspronkelijke millenniumdoelstellingen. ‘Voor Rwanda zijn de MOD’s  geen plafond’, verklaarde de president. Een ontwikkelingsrapport van NISR 2013 beschouwt het land als de top in het nastreven van de millenniumdoelstellingen. Het nationale instituut van statistiek in Rwanda (NISR) ziet vijf van de acht millenniumdoelstellingen zo goed als bereikt. Ruim één miljoen mensen zouden in de laatste vijf jaar uit de armoede zijn gered. Met bijna 12 miljoen inwoners en het dichtstbevolkte land van Afrika is dit opmerkelijk. 

Oplossingen van eigen bodem

Kagame wil dat ontwikkelingslanden autonomer worden. ‘MOD’s zijn vooral bereikt in landen met een inclusief en verantwoordelijk bestuur. Andere landen, die afhankelijk zijn van internationale MOD’s zonder een eigen ontwikkelingsplan bereikten de doelstellingen niet’, verklaarde hij. Hiermee benadrukt de Rwandese president dat ontwikkelingslanden niet afhankelijk kunnen blijven van het Westen. ‘Nationale gedrevenheid richting duurzame ontwikkeling is essentieel in het bereiken van de millenniumdoelstellingen’. 

Verder gaan dan armoedebestrijding

Het post-2015 ontwikkelingsprogramma moet volgens Kagame dubbele inzet van ontwikkelingslanden eisen inzake de nieuwe doelstellingen. Het moet eveneens verder gaan dan louter armoedebestrijding. Focus op corruptie, belastingontduiking en fraude in Afrika is essentieel. ‘Ook buitenlandse ontwikkelingshulp heeft nood aan een grondige “screening” hieromtrent. Daarnaast is er nood aan verbeterde infrastructuur, voortdurende optimalisering van het beleid en het implementeren van betrouwbare en duurzame instellingen gericht op ontwikkeling’.   

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift