Minder Amerikanen liggen wakker van klimaatwijziging (*)

Er liggen steeds minder Amerikanen wakker van de klimaatwijziging. In 2007 geloofden zeven op tien Amerikanen nog dat broeikasgassen de aarde opwarmen. Vandaag denkt nog maar de helft dat.
Dat blijkt uit een peiling van Harris Interactive, die woensdag gepubliceerd werd. De laatste weken legden andere peilingen een gelijkaardige daling bloot, zij het minder uitgesproken. Toch blijft een meerderheid van de Amerikanen bereid om meer te betalen voor groene energie en andere duurzame producten, blijkt uit een onderzoek van WorldPublicOpinion.org.
De oorzaak van de daling heeft wellicht te maken met de toenemende polarisering van de Amerikaanse politiek sinds de presidentsverkiezingen eind 2008. Veel Republikeinen zijn nog meer naar rechts opgeschoven.
Een enquête van de Washington Post en ABC News toonde vorige week dat het percentage Republikeinen dat in de klimaatwijziging gelooft, de laatste drie jaar van 76 naar 54 procent gedaald is. Bij de hele Amerikaanse bevolking was die daling veel beperkter: van 80 naar 72 procent.
Het Pew-onderzoekscentrum stelde in oktober vast dat het aantal Republikeinen dat aanneemt dat er “stevige bewijzen” zijn voor de klimaatwijziging, sinds 2007 gehalveerd is van 62 naar 35 procent.

Gelobby


De polarisering blijkt ook uit het toenemende gelobby. Het aantal organisaties en bedrijven dat nu lobbyt rond klimaatthema’s is gestegen van 760 eind vorig jaar naar 1150 vandaag, zegt het Center for Public Integrity.
“Ondanks de inspanningen van de oppositie wil de meerderheid van de Amerikanen nog steeds klimaatactie”, besluit Michael Ono van het Natural Resource Defense Council, een invloedrijke milieuorganisatie.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift