Minder armoede, meer ongelijkheid

Studies en rapporten gaven ons in 2013 weer heel wat cijfers waarachter schrijnende verhalen van mensen schuilgaan. Een jaar dichter bij de millenniumdoelstellingen is armoede nog lang de wereld niet uit.

  • Gates Foundation. Een meisje speelt in de sloppenwijk van Korogocho, Nairobi, Kenya. 400 miljoen kinderen jonger dan 13 jaar leven nog steeds in extreme armoede. Gates Foundation.

Volgens de millenniumdoelstellingen die de VN in 2000 formuleerde, moest de extreme armoede tegen 2015 gehalveerd zijn, en de wereld gaat de goede richting uit. Het aantal mensen dat het met minder dan 1,25 dollar per dag moeten stellen, daalde van 47 procent in 1990 naar 22 procent in 2010. Hoopvolle cijfers die echter niet opgingen voor de ongelijkheid die in steeds meer landen toeneemt.

In een rapport van het Wereld Economisch Forum (WEF) lazen we ook dat de groeiende inkomensongelijkheid een belangrijke bedreiging vormt voor de sociale stabiliteit in de wereld.

Deze studie wees inkomensongelijkheid aan als de op één na belangrijkste trend die invloed kan hebben op de wereldwijde sociale stabiliteit. Stijgende spanningen in het Midden-Oosten en structurele werkloosheid vormen andere belangrijke bedreigingen.

Kinderen hard getroffen

Wereldwijd moeten nog altijd meer dan een miljard mensen met minder dan 1,25 dollar (0,92 euro) per dag rondkomen. Onder hen zijn 400 miljoen kinderen jonger dan dertien jaar die nog steeds in extreme armoede leven, zo toonden cijfers van de Wereldbank aan.

In de 25 armste landen ter wereld die zich vooral in Afrika en Zuid-Azië situeren, maken kinderen zelfs de helft uit.

Uit de cijfers blijkt dat de vorderingen die gemaakt werden in de strijd tegen armoede tussen 1981 en 2010 vooral in de middeninkomenslanden werd geboekt. In de armste landen bleek de strijd veel moeilijker, en groeide het aantal mensen in extreme armoede zelfs met 103 miljoen in dezelfde periode.

De opkomst van groeilanden zoals India en China bleek ook niet zo’n goed nieuws voor de armere landen. Volgens experts is er in vrijhandelsakkoorden die ze sluiten, geen plaats voor de armere landen.

Zo vinden we bijvoorbeeld bij de vijftien belangrijkste handelspartners van India geen enkele van de acht landen in de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking (Saarc), een politiek samenwerkingsverband.

Een rapport van de VN-handelsorganisatie Unctad laat zien dat de aangroei van banen in de 49 minst ontwikkelde landen de laatste decennia slechts 2 procent bedroeg, nauwelijks meer dan hun bevolkingsgroei.

Solidariteit met armen

Uit de resultaten van de recentste Eurobarometer blijkt nochtans dat 66 procent van de Europese burgers de bestrijding van armoede in de wereld als een topprioriteit ziet voor de Europese Unie.

De Europese Commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs toonde zich tevreden over deze resultaten. “Ik ben blij dat de burgers in de Europese lidstaten wereldwijde solidariteit ondersteunen en inzien dat we armoede alleen kunnen bestrijden als we er met zijn alleen tegenaan gaan. De wereldwijde gemeenschap moet de handen in elkaar slaan en het eens worden over een sterke wereldwijde aanpak tegen armoede en voor duurzame ontwikkeling.”

Wat die duurzame ontwikkeling en de energiearmoede betreft zijn experts het er steeds meer over eens dat de sleutel ligt in groene energie. Armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en afstappen van fossiele brandstoffen moeten immers hand in hand gaan om mensen uit energiearmoede te halen en tegelijk een klimaatramp af te wenden.

De redactie van persagentschap IPS Vlaanderen blikt de komende weken terug op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar. Dit was aflevering 8.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.