Minder dollars naar Mexico

Marcia Cueva zal haar huisje aan de rand van de Mexicaanse hoofdstad niet meer kunnen uitbreiden. Ze rekende op geld uit de VS, waar haar man werkt, maar het komt niet. Duizenden Mexicanen zitten in dezelfde situatie. Na jaren van explosieve groei stagneren de geldzendingen uit het buitenland opeens.
De Mexicanen ontvingen vorig jaar 23,9 miljard dollar via geldzendingen uit het buitenland, dat is meer dan dubbel zoveel als in 2000, maar nauwelijks een procent meer dan in 2006, becijferde de Mexicaanse Nationale Bank. Sinds 2000 kenden de geldzendingen een explosieve groei, met sprongen van 17 tot 35 procent, maar daar is nu een einde aan gekomen.
Een gevolg van de krimpende economie en de strengere arbeidsinspecties in de Verenigde Staten, zeggen experts. “Ik verwacht dit jaar een gelijkaardige situatie, en misschien zelfs voor het eerst in jaren een daling van de geldzendingen”, zegt Juan Carlos Moreno-Brid, onderzoekscoördinator van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben in Mexico.

Bouw


In de VS wonen 11 miljoen Mexicanen, 6 miljoen zonder geldige documenten. De Nationale Bank stelt vast dat de Amerikaanse economie vooral slabakt in de bouw, net de sector die veel Mexicanen werk geeft. Met de strengere arbeidsinspectie hopen de VS de tewerkstelling van illegale Mexicanen in te dammen.
Marcia Cueva werkt van maandag tot vrijdag als huishoudster bij twee middenklassegezinnen in de Mexicaanse hoofdstad. Ze vertelt dat haar man in 2006 nog elke maand 250 dollar stuurde vanuit de VS maar dat hij dit nu niet meer kan aanhouden. “Vorig jaar waren er maanden dat hij ons niets kon sturen”, klaagt ze.
Haar man werkt sinds 2005 in California, vooral in de bouw, maar ook als tuinier, kelner en schoonmaker. Zijn gezin woont in een huisje aan de rand van de Mexicaanse hoofdstad. Ze hoopten in 2007 een kamer bij te bouwen voor hun zoon van 16, die meer onafhankelijkheid en comfort wil, maar voorlopig gaat dat niet door. Hij moet de kamer blijven delen met zijn zussen van 8 en 10.
Ondanks de vertraagde groei blijven de geldzendingen van uit het buitenland de tweede bron van deviezen in Mexico, alleen voorafgegaan door de inkomsten uit petroleum, die vorig jaar 104 miljard dollar bedroegen.

Razzia’s


Sinds vorig jaar treden de Amerikaanse autoriteiten merkelijk harder op tegen migranten. De politie houdt regelmatig politierazzia’s op het werk. Wie niet over geldige papieren beschikt, wordt het land uitgezet. Vorig jaar wezen de VS zo 513.000 Mexicanen uit, de helft aangehouden op het werk, op straat, in busstations en luchthavens. “Mijn man zegt mij dat de situatie moeilijk is, maar hij is niet van plan zomaar op te geven en naar Mexico terug te keren”, zegt Marcia Cueva.
Ondanks de opgevoerde grenscontroles emigreerden een half miljoen Mexicanen naar de VS de voorbije drie jaar. Een recente VN-studie stelde dat de uittocht pas zal afnemen als de ongelijkheid tussen beide landen gevoelig kleiner wordt. Nog meer dan de armoede is de economische en sociale ongelijkheid de oorzaak, zegt de studie: in tegenstelling tot wat men algemeen denkt, zijn het niet de armste gezinnen die emigreren.
Volgens de studie krikken de geldzendingen de Mexicaanse levensstandaard op en gaan nu meer migrantenkinderen, en vooral meer meisjes, naar school.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift