Minder hulp en meer ziekten in Somalische kampen

Artsen in Mogadishu waarschuwen voor de uitbraak van besmettelijke ziekten zoals cholera en mazelen in opvangkampen voor hongerslachtoffers, omdat in sommige kampen de hulp sterk verminderd of stopgezet is.

Abdi Ibrahim Ahmed, leider van een groep artsen die vrijwillig hulp verlenen aan de mensen in de kampen, zegt dat de sanitaire voorzieningen in de kampen slecht zijn en dat er vaak geen schoon drinkwater is. “Ziekten staan op het punt van uitbreken.”

De Somaliërs die in de kampen worden opgevangen, hebben al te kampen met verschillende problemen zoals luchtweginfecties, mazelen, malaria en meningitis. Ahmed pleit voor mobiele medische units en betere sanitaire voorzieningen.

“Als het hard gaat regenen en er dan geen mobiele teams zijn, vrees ik dat er veel doden zullen vallen door besmettelijke ziekten”, zegt hij.

Bedelen

Somalië krijgt nog steeds internationale hulp, maar de hulp aan sommige kampen is verminderd of opgeschort. Het Sigalekamp bij Mogadishu telt meer dan drieduizend mensen, zegt kampvoorzitter Mohamed Hassan Sheik Abdi. Sinds begin augustus krijgt het kamp geen hulp meer.

“Aan het begin van de ramadan hebben we de laatste voedselhulp uit Qatar gehad”, zegt Abdi. “Daarna is er niemand meer geweest. Op de radio hebben we gehoord dat de internationale gemeenschap nog wel dagelijks voedsel distribueert in sommige andere kampen.”

Vaders en moeders uit het kamp gaan volgens Abdi nu elke dag naar de stad om te bedelen. “Aan het einde van de dag komen ze terug met dat wat ze hebben kunnen krijgen. De kinderen, die de hele dag niets gegeten hebben, krijgen dan eten.”

Watergebrek

Het VN-Kinderfonds Unicef heeft een paar toiletten gebouwd in Sigale en andere kampen, maar dat is onvoldoende voor het toenemend aantal bewoners. Volwassenen staan vaak lang in de rij voordat ze het toilet kunnen gebruiken en kinderen doen hun behoefte vaak gewoon buiten.

Vanwege het watergebrek moeten vrouwen ver lopen om - meestal vervuild - drinkwater te halen. Het drinken van vies water kan diarree veroorzaken, een van de belangrijkste doodsoorzaken in de kampen.

In Sigale overleden sinds eind september tien mensen, in de meeste gevallen kinderen jonger dan vijf jaar, aan diarree, luchtweginfecties en difterie.  

Qatar Charity was een van de eerste hulporganisaties die in Somalië bijsprong om de slachtoffers van droogte en honger te helpen. De droogte in Somalië wordt wel beschreven als de ergste in Oost-Afrika sinds zestig jaar.  

Durman Ahmed Farah van Qatar Charity zegt dat zijn organisatie duizenden Somaliërs voedselhulp geeft en werkt aan sanitaire voorzieningen in de kampen. “In eerste instantie hebben we alleen voedselhulp gegeven, omdat er mensen stierven en eten het belangrijkste was. We werken nu aan mobiele medische teams voor de kampen”, zegt hij.

Volgens hem zijn de hulporganisaties niet gestopt met het geven van hulp, maar gaat de hulp vooral naar mensen die nieuw aankomen in Mogadishu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift