Minder rugzaktoeristen, dus minder geld voor milieubeweging

Rugzaktoeristen en trektochtfanaten zijn vlugger geneigd om later geld te geven aan grote milieuorganisaties. Onderzoekers noemen dat slecht nieuws voor de milieubeweging want stevige buitenactiviteiten verliezen aan populariteit.
Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat er een verband is tussen de hoeveelheid tijd die men als jongere spendeert aan stevige buitenactiviteiten zoals rugzaktoerisme of trektochten en de hoeveelheid geld die men elf tot twaalf jaar later aan grote milieuorganisaties zoals het Wereldnatuurfonds (WWF) en Nature Conservancy doneert. De typische rugzaktoerist schenkt later 200 tot 300 dollar (135 tot 200 euro) per jaar aan dergelijke organisaties.

“Voor het eerst hebben we een rechtstreeks verband aangetoond tussen buitenrecreatie en investering in natuurbehoud, en we weten welke soorten buitenactiviteiten het vaakst tot investering in natuurbehoud leiden”, zegt Patricia Zaradic, directeur van het Red Rock Institute in Pennsylvania, een organisatie de relatie tussen mens en natuur onderzoekt.

Zachte buitenactiviteiten maken de mens niet milieubewuster. Integendeel zelfs. Hoe vaker men bijvoorbeeld vist of natuurparken bezoekt, hoe minder sterk men geneigd is om in de buidel te tasten voor milieugroepen.

Slecht nieuws



Volgens de onderzoekers hangen milieuorganisaties sterk af van deze zeer beperkte groep van liefhebbers van stevige buitenactiviteiten, een groep die vooral uit blanken bestaat, ouder dan 35 is, een universitaire opleiding genoot en een hoger inkomen heeft.

Het slechte nieuws is dat die stevige buitenactiviteiten op hun retour zijn na een piek rond 2000. De komende jaren dreigt de milieubeweging dus steeds minder geld te krijgen uit donaties van particulieren.
 
Bovendien blijkt uit eerder onderzoek van Oliver Pergams van de Universiteit van Illinois (Chicago) dat de donaties voor natuurbehoud ook teruglopen in tijden van economische crisis.

Videofilie



Volgens Pergrams, die ook aan deze studie meewerkte, moet men kinderen al vroeg in contact brengen met deze stevige buitenactiviteiten. “Als je nooit de natuur in trekt, dan ga je er later ook niet voor zorgen.”

Zaradic en Pergrams publiceerden begin vorig jaar een ophefmakend onderzoek over het verband tussen natuurrecreatie en wat ze videofilie noemden. Ze stelden vast dat Amerikanen sinds de jaren 80 steeds minder aan vissen doen of natuurparken bezoeken en legden een verband bloot met het toenemende succes van internet, videospelletjes en films.

Het nieuwe onderzoek werd deze week gepubliceerd op de website plosone.org. Ook Peter Kareiva, hoofdwetenschapper van de milieuorganisatie Nature Conservancy, werkte aan dit onderzoek mee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.