Minder vis in Malawimeer

Vis wordt schaars en duur in Malawi. Nochtans is het Malawimeer het op vier na grootste meer ter wereld en bevat het meer dan duizend verschillende vissoorten.
Uit de recentste cijfers blijkt er in 1998 nog 69.100 ton vis te zijn gevangen. Een jaar later viel de vangst terug tot 44.849 ton. Het enige industriële visbedrijf van het land, Maldeco Fisheries Ltd., produceert nu jaarlijks 600 ton vis. Tien jaar geleden was dat nog 2000 ton. De belangrijkste oorzaak is overbevissing.

De 44-jarige visser Samson Chelinda ziet zijn inkomen de laatste jaren slinken: “Mijn hele levensonderhoud en dat van mijn familie komt uit vis”, zegt hij tegen de nieuwssite AllAfrica. “Nu heb ik moeite om rond te komen omdat ik niet zoveel vis vang als vroeger. Ik heb moeite om de schoolrekeningen voor mijn kinderen te betalen.”

Anderhalf miljoen van de twaalf miljoen inwoners van Malawi zijn afhankelijk van de visvangst. Nog eens 300.000 Malawiërs zijn met hun activiteiten onrechtstreeks afhankelijk van de visvangst: ze verzorgen de marketing, bouwen boten of herstellen motoren. Daarnaast is de vis belangrijk als voedsel voor de inwoners.

De Malawische overheid heeft plannen om het probleem aan te pakken. Vissoorten die met uitsterven bedreigd worden, zullen in aparte bekkens gekweekt worden en dan weer in het meer worden losgelaten. Van oktober tot december zal er niet met grote netten mogen gevist worden. Malawiërs die aan de oevers van het meer wonen, zullen een oogje in het zeil houden. MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.