Minderheden in Rusland zwaarder onderdrukt

De onderdrukking van etnische groepen en minderheden is vorig jaar in drie landen aanzienlijk toegenomen: Rusland, Soedan en de Filipijnen. Dat stelt de Britse Minority Rights Group International (MRG) in een nieuw rapport.
De onderzoekers concluderen dat “de kans op het doden van de eigen bevolking het grootst is bij regeringen die dat al eerder hebben gedaan.”
Het jaarlijkse onderzoek Peoples Under Threat, waarin wordt gekeken naar groepen die bedreigd worden door genocide, massamoorden of andere vormen van systematische gewelddadige onderdrukking, stelt dat de Russische Federatie de snelste stijger is op de lijst met landen die minderheden vervolgen. Rusland steeg zeven plaatsen.
Somalië, Soedan, Irak en Afghanistan staan bovenaan de lijst van 2010. Pakistan, een van de snelste stijgers in de afgelopen twee jaar, staat op de zesde plaats. Ondanks claims dat er vooruitgang is geboekt, staan Somalië en Irak nog steeds bij de eerste drie landen.
Zowel de Bantoes en Gaboye’s in Somalië als diverse minderheden in Irak hebben te maken met vervolging als gevolg van conflicten en rivaliteit tussen groepen. Hoewel er weinig over in het nieuws verschenen is, meldt het onderzoek, escaleerden ook de conflicten in Tjetsjenie en de Russische republieken Ingoesjetië en Dagestan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift