Minderjarige huurmoordenaars ontspringen de dans

De moord op een zwangere advocate door twee jongeren heropent het debat rond de bescherming die minderjarigen genieten in Colombia.
De advocate Juliet Patricia Mejía Taborda, 8 maand zwanger, werd afgelopen woensdag in de metropool Medellín in koelen bloede neergeschoten door twee huurmoordenaars van 19 en 14 jaar. Haar baby kon nog gered worden. De moordenaars konden opgepakt worden toen ze de plaats van het delict verlieten.
De meerderjarige geweldpleger trachtte door te gaan voor een 16-jarige, maar onderzoek wees uit dat hij meerderjarig is. Hij zal zich voor het gerecht moeten verantwoorden en zal een gevangenisstraf moeten uitzitten. Zijn minderjarige kompaan ontsnapt aan die procedure. Hij zal in een heropvoedinggesticht geplaatst worden. Vanaf een leeftijd van 14 jaar kan men een jongere strafrechtelijk vervolgen, maar zolang deze minderjarig is, kan men die geen gevangenisstraf opleggen. Dat is drie jaar geleden vastgelegd in de Wet voor Kinderen en Adolescenten.
Het is gebleken dat de twee jongeren al eerder met het gerecht in aanraking gekomen waren voor drugshandel, diefstal en geweldplegingen. Zij werden toen opgevangen in een overheidsprogramma. “Dit geeft aan dat de voorwaarden niet vervuld zijn die de Wet voor Kinderen en Adolescenten vastlegt rond de speciale aandacht voor deze jongeren en met de programma’s om te voorkomen dat ze in de misdaad hervallen,” zegt de staatssecretaris van Medellín Jesús María Ramírez.
Vrijdag gaf de Colombiaanse president Álvaro Uribe te kennen de jacht op de bendeleiders die achter de moorden zitten op te drijven. In twee jaar werden er 542 moorden gepleegd door minderjarigen. De Colombiaanse krant El Tiempo beweert dat veel van de minderjarige huurmoordenaars jongere broertjes, zonen en neefjes zijn van de huurmoordenaars die opereerden voor de drugsbaron Pablo Escobar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.