Mineralenhandel in Kivu onder vuur

De bevoorradingskanalen van kostbare en halfkostbare mineralen uit het Congolese Zuid- en Noord-Kivu zijn helemaal gecompromitteerd. Dat besluit de VN-Expertengroep in een rapport dat binnenkort verschijnt. België staat bovenaan het lijstje van exportbestemmingen.
In 2006 kwam in Goma 5306 ton cassiteriet aan. De kopers in Goma vragen van hun leveranciers wel dat ze de oorsprong van het tinerts opgeven maar hetzij door onnauwkeurigheid hetzij door onwetendheid wordt daarop nooit exact de vinger gelegd. Eindafnemers kunnen dus nooit met de hand op het hart beweren dat ze volstrekt legale grondstoffen kopen.
Vanuit Goma is vorig jaar 2904 ton tinerts in halfgeraffineerde vorm uitgevoerd. België staat overduidelijk bovenaan het lijstje van exportbestemmingen, al worden geen Belgische bedrijven vernoemd, zo weet IPIS, de International Peace Information Service. Ons land importeerde in 2006 immers 2296 ton tegen 429 ton voor Rwanda; 73,8 ton voor Maleisië; 67,5 ton voor het Verenigd Koninkrijk; 27,4 ton voor Kazakhstan en 10,2 ton voor Hong Kong.
Uit het eindrapport blijkt nu dat de smokkel gewoon voortduurt en dat gewapende groepen blijven azen op de opbrengsten van de (artisanale) mijnbouw. De Groep benadrukt dat zij van de betrokken regeringen weinig actieve medewerking krijgt. Vragen aan die autoriteiten blijven meestal onbeantwoord.

Ook België staat in het krijt


Ook België staat bij de Groep nog in het krijt. Ons land kreeg al in mei 2006 een verzoek om informatie over individuen die pyrochloriet wilden verkopen, een erts dat niobium bevat wat zich leent tot toepassingen in onder meer hittebestendige legeringen. Daarop kwam nog geen officiële repliek.
Over de DRCongo schrijft de Groep dat ‘alle gesanctioneerde individuen en groepen er straffeloos hun activiteiten voortzetten in weerwil van de sancties van de Veiligheidsraad’ en dat ‘de rendabelste bron van financiering voor gewapende groepen de uitbating, handel en transport van natuurlijke rijkdommen blijft’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.