Minister van Financiën in Zimbabwe: “de slechtste baan ter wereld”

“Iemand moest het doen”. Dat is volgens Tendai Biti de belangrijkste reden waarom hij vorige week aanvaardde om minister van Financiën te worden in Zimbabwe. Het land kampt met een recordinflatie, de industrie en de landbouw liggen op apegapen en de armoede in het land is schrikwekkend gestegen. Er is ook helemaal geen garantie dat de nieuwe regering van nationale eenheid het eens wordt over de broodnodige economische koerswijziging. IPS sprak met de kersverse minister.
Biti, de secretaris-generaal van de Beweging voor Democratische Verandering van de nieuwe premier Morgan Tsvangirai, heeft geen economie gestudeerd. Hij is advocaat en laat graag horen dat hij belezen is door te citeren uit auteurs uit de Griekse oudheid, Shakespeare, Dickens en Paulo Coelho.


IPS: Hoe kijkt u tegen u nieuwe functie aan en hoe gaat u de Zimbabwaanse economie uit het moeras trekken?

Tendai Biti: “Dit is de slechtste baan ter wereld, maar ik zal slagen. Het eerste wat we moeten doen is een einde maken aan de knoeiboel van Mugabe. We moeten de economie stabiliseren en een klimaat scheppen dat investeerders aantrekt. We moeten eerst en vooral de productie aanzwengelen. De komende zes maanden moeten we de benutte capaciteit optrekken van de huidige nul procent naar minstens 60 procent. Dat zullen we doen via stimulerende maatregelen voor de bedrijven.

We moeten ook het mijnbouwbeleid omgooien. We hebben een aantrekkelijke marktstructuur nodig die plaatselijke mijnbouwbedrijven in staat stelt hun productie tegen internationale prijzen te verkopen. Ook de royalty’s moeten worden herbekeken. We moeten hindernissen uit de weg ruimen zodat investeerders aangemoedigd worden.”

De landbouw is de grootste sector in de Zimbabwaanse economie, maar productie is teruggevallen. Hoe gaat u de sector nieuw leven inblazen?


“We gaan veel investeren in de landbouw, en vooral tijdens het komende seizoen. De sector is goed voor 90 procent van het bruto binnenlands product en vormt tegelijk de basis van de Zimbabwaanse industrie.”

De nationale munt is niet meer waard dan het papier waarop de biljetten gedrukt worden. Hoe gaat u een einde maken aan de hyperinflatie?”

“We zullen inzetten op participatieve democratie om de uiteenlopende ideeën daarover een kans te bieden. Het lijkt erop dat we de Zimbabwaanse dollar zullen moeten redden door de markt de koers te laten bepalen. Voorlopig zullen we onze dollar naast de Zuid-Afrikaanse rand gebruiken, maar de uiteindelijke oplossing is de Zimbabwaanse dollar naar zijn echte waarde te laten tenderen, eerder dan helemaal over te stappen op de rand.”

Hoe reageert u op de beschuldigingen dat de Nationale Bank de inflatie in de hand heeft gewerkt door almaar geld bij te drukken?

“We zullen de rol van de Nationale Bank inperken. Ze moet terugkeren naar haar hoofdopdrachten: het monetair beleid voeren, een realistische interestvoet bepalen en de buitenlandse deviezenvoorraad aanvullen. Aan het zomaar bijdrukken van geld zal een einde worden gemaakt door een strikte begrotingsdiscipline. We zullen alleen uitgeven wat we hebben.”

Denkt u dat de rijke landen met hulp over de brug zullen komen om de Zimbabwaanse economie weer op gang te brengen?

“Het land heeft die hulp zeker nodig. Er zijn concrete beloften, maar eerst moeten bepaalde voorwaarden vervuld zijn: er moet een echte democratie heersen en er moet respect zijn voor de mensenrechten en voor eigendomrechten.”Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift