Ministers Swaziland hangen vuile was buiten

Alle Swazi’s wisten het al, maar nu houden zelfs de ministers het niet meer binnenskamers. Wie in dit straatarme land overheid zegt, zegt corruptie. Sjoemelende ambtenaren kosten de schatkist jaarlijks zo’n 60 miljoen euro, bekent de minister van Financiën. En mijn ministerie is het meest corrupte van allemaal, voegt de minister van Openbare Werken eraan toe.


Smeergeld en corruptie zijn dagelijks aan de orde, hield minister van Financiën Majozi Sithole zijn parlementsleden voor tijdens de voorstelling van zijn begroting. Hij verwees naar de eerste schatting ooit van de overheidscorruptie in zijn land. Een privé-consultant kwam uit op 60 miljoen euro per jaar. Hooggeplaatste mensen maken afspraken met ambtenaren om contracten duurder te maken of de overheid zelfs te doen betalen voor nooit geleverde diensten, zegt Sithole. Bouwprojecten zijn heel winstgevend voor dat soort louche zaakjes.

Zijn collega Elijah Shongwe, de minister van Openbare Werken, ontkent niet. Shongwe geeft prompt toe dat zijn ministerie “het meest corrupt van allemaal” is. De minister heeft het in de pers echter alleen over kleine overtredingen. Zo vertelde hij dat arbeiders zakken cement doorverkochten en tegen betaling van een geit voortuinen vrijmaakten met tractoren van de overheid.

Vergeet de geiten, reageerden de Swazi’s. Wat met de honderden miljoenen euro’s die over de jaren zouden verdwenen zijn in de zakken van malafide onderaannemers en corrupte ambtenaren? De wegen beginnen al putten te vertonen nog voor de aanleg voltooid is, zegt zakenman Charles Ginindza. En toch lopen de aanlegkosten steeds verder op en overschrijden het budget. Waar gaat het geld naartoe? Niet naar kwaliteitsmateriaal, dat is zeker.

Een andere minister en een oud-minister deden ook een duit in het zakje. De minister van Gezondheidszorg, Sipho Shongwe, wond zich op over ambtenaren die op kosten van de staat hun auto voltankten. Hij zei dat tijdens de overdracht van twee auto’s aan zijn ministerie door het Kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef.

Op precies hetzelfde ogenblik beschuldigde de voormalige minister van Justitie Magwagwa Mduli zijn collega-parlementsleden ervan dat een aantal ministers knoeiden met de nummerplaten op hun overheidsvoertuigen om privé-gebruik te verdoezelen.

Sithole hoopt voor het eerst sinds de onafhankelijkheid 38 jaar geleden de corruptie aan te pakken. Maar dat soort beloften hoorden de onderdanen van de laatste absolute monarchie ter wereld al eerder. Al jaren beschikken ze over een anticorruptie-eenheid. Die werd in 2000 met veel gedruis gelanceerd. Tot op vandaag heeft het echter nog tegen geen enkele ambtenaar klacht ingediend. Ook de onafhankelijke krant ‘Times of Swaziland’ heeft haar twijfels. Zij beschuldigt de minister van Financiën zelf van fraude ter waarde van bijna 3,5 miljoen euro. De politieke wil ontbreekt om echt iets te doen, vreest krantencommentator Vusi Sibisi. Net als de meeste middenveldorganisaties in Swaziland zegt hij dat alleen internationale druk soelaas kan bieden. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.