"Minst Ontwikkelde Landen verdienen stem in G20"

De economische crisis heeft de groeilanden meer stem gegeven in de internationale dialoog over de wereldeconomie. Maar de armere ontwikkelingslanden worden nauwelijks gehoord. Het wordt tijd dat ze ook betrokken worden bij de G20, het belangrijkste internationale economische overlegorgaan, vinden experts.
Tijdens een bijeenkomst van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) in Genève op 10 mei riep adviseur voor de Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) Debapriya Bhattacharya op om LDC’s een grotere rol te laten spelen bij het oplossen van de financiële en economische crisis.

“LDC’s staan voor een dubbele uitdaging”, zegt Bhattacharya. “Ze moeten de gevolgen van de financiële en economische crisis opvangen maar spelen slechts een kleine rol in het oplossen van de crisis.” Ook voor hem blijft de mate waarin de minst ontwikkelde landen moeten worden betrokken een groot vraagteken. “Het beleid moet transparanter, maar hoe we LDC’s best betrekken is nog niet duidelijk. Hebben we voor die landen nieuwe platformen nodig of is het beter ze dichter te betrekken bij de bestaande?”, vraagt Bhattacharya zich hardop af.
 
Mothae A. Maruping, ambassadeur van Lesotho bij de VN, benadrukt dat de LDC’s rake klappen hebben gekregen door de economische crisis. Hij pleit dan ook voor extra financiële steun en handelsvoordelen voor de minst ontwikkelde landen. Volgens Maruping gaan de minst ontwikkelde landen kapot door de crisis omdat hun economie en officiële ontwikkelingshulp bedreigd worden. “Veel investeerders trekken zich ook terug uit de LDC’s”, zegt hij.

Fiscale en monetaire instabiliteit



Bhattacharya benadrukt dat veel LDC’s als gevolg van de crisis kampen met fiscale en monetaire instabiliteit en zo het risico lopen de armoede en de schuldenberg van het land niet meer meester te kunnen. “De Wereldbank en het IMF hebben speciale programma’s voor de Minst Ontwikkelde Landen, maar die zijn onbetaalbaar en aan te veel voorwaarden gebonden”, zegt Maruping. Daarom roept hij op om belasting- en quotavrije handelsvoorwaarden aan de LDC’s voor te leggen, zodat ze gemakkelijker toegang krijgen tot de internationale markt. Ook het schrappen van exportsubsidies voor landbouwproducten zou de Minst Ontwikkelde Landen helpen.
    
Ook Dr. Dirk Willem te Velde, programmaleider voor Investering en Groei bij de Londense denktank Overzees Ontwikkelingsinstituut (ODI), vindt dat de LDC’s meer hun stem moeten doordrukken. Momenteel worden ze amper of niet gehoord terwijl de discussiepunten en beslissingen van de G20  een grote impact hebben op ze hebben. “Ze moeten een analyse kunnen geven van de gevolgen die de beslissingen van de G20 voor hen hebben”, zegt hij. Maruping deelt die mening. “LDC’s moeten, binnen instellingen als de Wereldbank en het IMF een eigen secretariaat oprichten om er te lobbyen en hun belangen te verdedigen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.