Minstens 9 doden bij aanval Israël op hulpvloot Gaza

Het scheepskonvooi ‘Freedom Flotilla’ dat hulpgoederen naar de Gazastrook wou brengen is aangevallen door de Israëlische marine, er vielen minstens negen doden. Volgens Buitenlandse Zaken varen ook vijf Belgen mee met de vloot.
  •  Er varen ook twee Belgische vrouwen mee met het hulpkonvooi.
Volgens de Israëlische nieuwssite Al Jazeera zijn bij de Israëlische bestorming van het scheepskonvooi voor de Gazastrook zeker negen personen om het leven gekomen tijdens een strijd aan boord tussen de commando’s en Palestijnse activisten. De Turkse TV spreekt van zestig gewonde activisten.
Zes schepen en meer dan 700 pro-Palestijnse activisten uit 40 landen vertrokken gisteren vanuit Cyprus richting Gaza om de blokkade van de strook te doorbreken. De schepen vervoeren zo’n 10.000 ton aan hulpgoederen voor de Palestijnen in de Gazastrook.

Aanval


Israël noemde het hulpkonvooi een provocatie. ‘Ze negeerden het bevel om uit verboden wateren te blijven’, zegt een Israëlische bron. Zondag waren uit de haven van Haïfa verschillende Israëlische patrouilleschepen uitgevaren om het konvooi te onderscheppen. De marine stelde het konvooi voor de keuze: hen laten leiden naar de haven van Ashdod of uiteindelijk geënterd worden.
‘De commando’s daalden vanuit een helikopter neer op het schip’, zegt Audrey Bomse, woordvoerster van Free Gaza Organization aan het Duitse persagentschap dpa. De Israëlische commando’s werden volgens Channel 10 aangevallen met messen en bijlen, waarna ze begonnen te schieten. Er zouden zes soldaten naar het ziekenhuis afgevoerd zijn.
Op de Britse nieuwssite The Guardian staat een filmpje waarmee Israël probeert aan te tonen dat de activisten op de boot geweld gebruikten tegen de Israëlische soldaten. Greta Berlin, een organisator van de beweging Free Gaza, zei tegen de Arabische nieuwssite Al Jazeera dat de activisten niet eerst hebben geschoten en dat elke vorm van geweld zelfverdediging was.

Vijf Belgen


De vijf Belgen die mee waren met de humanitaire vloot worden volgens Buitenlandse Zaken gevangen gehouden door de Israëlische autoriteiten. BuZa eist onmiddellijke toegang tot de landgenoten voor consulaire bijstand. Het gaat over een cameraman van Al Jazeera, twee allochtone Belgen en twee Belgische vrouwen.
Die laatse zijn Griet Deknopper (32) uit Halle/Dworp en Inge Neefs (26) uit Leuven. Zij zaten niet op de Marmara, de boot die aangevallen werd door de Israëlische troepen, maar vaarden mee met de Challenger 1. Zij plaatsten eerder een persoonlijke videoboodschap op You Tube waarin zij hun situatie uitleggen.
Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel is geschandaliseerd en veroordeelt het gebruik van geweld door het Israëlische leger bij de raid op het hulpkonvooi. De minister protesteerde in het verleden verscheidene keren tegen de  Israëlische blokkade van Gaza.

Blokkade


Tijdens 22-daagse Israëlische belegering van Gaza gedurende december 2008 en januari 2009 vernietigde het Israëlisch leger 5000 burgerwoningen en 25.000 meer bleven beschadigd achter. Israël blijft de Gazastrook blokkeren en laat amper medische en humanitaire hulp toe. Volgens het Rode Kruis sluit dit de heropbouw van de Gazastrook uit en wordt de economie gewurgd door deze blokkade.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.