Minstens één dode bij repressie in de Amazoneprovincie Morona-Santiago

Gisteren, 30 september, raakten de manifestanten in kanton Morona, provincie Morona-Santiago, slaags met een 500 man sterke politiemacht. Volgens de Confeniae verloren daarbij drie Shuar- indianen het leven en raakten er elf gewond, de regering houdt het op één dodelijk slachtoffer.
Na de manifestatie van vorige maandag, waarvoor was opgeroepen door de nationale koepel van inheemsen, de Conaie, besloot de Confeniae, de koepel van Amazone-indianen, verder te gaan in hun verzet. Gisteren heeft dit tot een gewelddadige confrontatie geleid.
Tito Puanchir, president van de Confeniae, stelt president Correa verantwoordelijk voor dit geweld. De Confeniae is bereid door te gaan met het verzet “tot Ecuador een democratische regering krijgt”, aldus Puanchir. Volgens de minister van binnenlandse zaken Gustoavo Jalkh en ook volgens de president in zijn radioboodschap, waren de inheemse groepen gewapend en riepen ze op om op de politie te schieten.

Geweld tot volle uiting


Tijdens mijn verblijf in Ecuador (MO*68) legde ik aan verschillende gesprekpartners de vraag voor of in Ecuador hetzelfde zou kunnen gebeuren als in Bagua, Peru. Enkele maanden geleden vielen daar ook dodelijke slachtoffers onder de indiaanse manifestanten. Die protesteerden toen tegen nieuwe decreten die het Amazonewoud moesten openstellen voor buitenlandse bedrijven.
Het antwoord in Ecuador in juli luidde toen: ‘Daarover bestaat niet de minste twijfel. Dat geweld is al aanwezig in Morona-Santiago.’ Gisteren is het dan ook ten volle tot uiting gekomen.
Gisteren werd er ook in Quito nog verder betoogd door diverse organisaties “tegen de antipopulaire maatregelen van de regering”. Vanochtend, zo meldt de krant Hoy, had de president een overleg met de boerenorganisaties Fenocín, Fenacle, Fei, de Coordinadora Eloy Alfaro en de Confeunasse.
Daar werd afgesproken om maandelijks een overleg te hebben met het ministerie van landbouw, en om de vier maanden een overleg met de president zelf. Er is ook besloten een Nationale Raad op te richten voor het beheer van de waterbekkens, en een grotere participatie te geven aan de sociale organisaties in de wetten die er in het Parlement gesteld worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.