Mislukte oogsten nemen toe door opwarming

Het zal steeds vaker voorkomen dat oogsten op grote schaal mislukken, zoals Rusland onlangs met zijn tarwe heeft meegemaakt. De oorzaak is de toename van extreme weerfenomenen als gevolg van de klimaatwijziging, zegt een Britse studie. Maar de onderzoekers zeggen ook dat oplossingen mogelijk zijn.
Rusland kreeg dit jaar af te rekenen met grote droogte en zware bosbranden. Een aanzienlijk deel van de tarweoogst ging daardoor verloren. Rusland, een van de grootste graanuitvoerders ter wereld, stopte meteen de uitvoer van tarwe. Dat leidde tot forse prijsstijgingen op de internationale grondstoffenmarkten.
Volgens onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Exeter en het Met Office Hadley Centre zal dit steeds vaker gebeuren naarmate de klimaatwijziging meer voelbaar wordt. “Het heeft gevolgen voor iedereen op de planeet, niet alleen voor landbouwregio’s”, zegt hoofdauteur Andy Challinor van de School of Earth and Environment van de Universiteit van Leeds.
De studie onderzocht tarweoogsten in het noordoosten van China. Op basis van klimaatmodellen doet het oogstvoorspellingen tot het einde van deze eeuw. De onderzoekers zijn van plan deze methode nu ook op andere regio’s toe te passen.

Aanpassen


Volgens de onderzoekers kan de landbouw zich aan de nieuwe situatie aanpassen. Eén zaligmakende oplossing is er niet. Maar de combinatie van de ontwikkeling van nieuwe gewassen die beter tegen warmte en droogte kunnen, en sociaaleconomische maatregelen zoals grotere investeringen kunnen de ergste gevolgen temperen, zeggen ze.
Volgens medeauteur Evan Fraser (Universiteit van Leeds) zullen armere regio’s meer hulp nodig hebben om ook zich tegen die extreme weerfenomenen te wapenen.
De nieuwe studie verscheen in de Britse vakpublicatie Environmental Research Letters.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift