'Misvormde kinderen na Amerikaanse aanval in Fallujah'

In de Irakese stad Fallujah worden er abnormaal veel kinderen met een afwijking geboren. Volgens lokale mensenrechtenorganisaties is er een link met de Amerikaanse belegeringen van de stad in 2004.
Hikmat Tawfeeq, vice-voorzitter van Alakhiyar, een mensenrechtenorganisatie uit Fallujah, vertelde aan Skynews dat er sinds de belegering van Fallujah meer kinderen geboren worden met afwijkingen. Lokale dokters bevestigen het verhaal, sommigen spreken van vijf nieuwe gevallen per week. De laatste twee jaar zouden de aantallen nog gestegen zijn.
De gevallen kunnen enkel anekdotisch bekeken worden omdat er geen vergelijking mogelijk is met het verleden. In de tijd van Saddam Hoessein werden er geen gegevens bij gehouden.
In vergelijking met 2008 zouden er volgens The Guardian in 2009 vijftien keer zoveel misvormde kinderen geboren zijn. Bovendien zou er een stijging zijn in het aantal kankergevallen bij kinderen. Dit zou te wijten zijn aan de door het Amerikaanse leger gebruikte witte fosfor en aan chemisch materiaal achtergelaten na de belegering.

“Geen directe link”


In een interview met de Britse krant The Guardian zegt Dr. Ayman Qais, directeur van een ziekenhuis in Fallujah dat er inderdaad een toename is. ‘Voor de start van de oorlog waren er wel sporadische gevallen van misvormde baby’s. Nu is de frequentie van afwijkingen heel sterk toegenomen.’
Toch weigerde hij de directe link met de witte fosfor te leggen. ‘Er zijn verschillende factoren die er toe kunnen bijdragen. Onder andere luchtvervuiling, radiatie en ondervoeding. We hebben gewoon de antwoorden nog niet’, zegt Qais.
Michael Kilpatrick, een woordvoerder van het Amerikaanse leger, vertelde aan BBC dat het leger bezorgdheden met betrekking tot de publieke gezondheid altijd zeer ernstig neemt. Maar hij zei ook dat ‘er tot op de dag van vandaag nog geen studies zijn die aangetoond hebben dat milieukwesties geresulteerd hebben in specifieke gezondheidsproblemen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.