Mobiel Wikipedia gratis in Afrika en Midden-Oosten

Miljoenen gsm-gebruikers in Afrika en het Midden-Oosten krijgen via hun mobiele telefoon gratis toegang tot de online encyclopedie Wikipedia. Dat is het gevolg van een akkoord tussen gsm-operator Orange en de Wikimedia Foundation.

Orange telt 70 miljoen klanten in de regio, en die kunnen binnenkort gratis en ongelimiteerd surfen naar de pagina’s van Wikipedia, de grootste online encyclopedie ter wereld. De dienst wordt midden dit jaar beschikbaar in acht landen, en moet tegen december in twintig landen operationeel zijn.

“Wikipedia is een belangrijke dienst, een publiek goed – en we willen de mensen de mogelijkheid geven om daar gratis gebruik van te maken”, zegt Sue Gardner, directeur van de Wikimedia Foundation in een persbericht. “Dit partnerschap met Orange maakt het voor miljoenen mensen die dat vroeger niet konden nu wel mogelijk om Wikipedia te lezen.”

“In landen waar er moeilijk toegang is to informatie, maken we het eenvoudig en makkelijk voor klanten om de grootste encyclopedie ter wereld te consulteren”, zegt Marc Rennard, van Orange Africa. “Het is het eerste partnerschap ter wereld dat gebruikers toelaat om Wikipedia te bezoeken zonder daarvoor datakosten te betalen.”

Handicap

Toch roept het project ook vraagtekens op. Zo is het onduidelijk of het Afrikaanse gsm-netwerk klaar is voor het stijgende dataverkeer. Maar vooral de beperkte penetratie van smartphones, toestellen die het mogelijk maken om te surfen op het net, baart zorgen. Een groot deel van de smartphones die het continent binnenkomen, zijn bovendien goedkope namaakgoederen, waarvan de kwaliteit twijfelachtig is.

Orange maakt zich echter sterk dat 15 procent van de klanten in Afrika en het Midden-Oosten over een telefoon beschikt die toegang geeft tot het internet. De operator ziet dat aandeel tot 50 procent stijgen tegen 2015. Verwacht wordt dat ook andere operatoren zich in de toekomst aansluiten bij het initiatief.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.