Moederdag moet voor veel moeders nog een feest worden

Bijna duizend moeders sterven dagelijks tijdens hun zwangerschap of bevalling. Zondag 13 mei is het weer Moederdag. Tijd om stil te staan bij de 350.000 vrouwen die jaarlijks het leven laten door gebrek aan medische hulp voor, tijdens en na de geboorte van hun kind.

Zwangerschap en bevalling zijn bij de belangrijkste oorzaken van sterfte en handicap voor meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden. Volgens de White Ribbon Alliance (WRA), een organisatie die samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie rond de gezondheid van moeders, kan het grootste deel van de moedersterfte vermeden worden door juiste gezinsplanning en toegang tot adequate verzorging tijdens en na de geboorte. Bijna dertien miljoen adolescente meisjes bevallen jaarlijks in ontwikkelingslanden, voordat ze daar fysiek, emotioneel of financieel klaar voor zijn.

Onder leiding van voormalig VN secretaris-generaal Kofi Annan werden in 2000 de millenniumdoelstellingen (MDG’s) opgesteld. MDG V behandelt specifiek moedersterfte. De VN willen die terugdringen met drie vierde, en ook alle moeders universele toegang bieden tot gezondheidszorg. Een rapport van de WHO meldt dat het aantal sterfgevallen door zwangerschap verminderd is van 409 100 in 1990 naar 273 500 in 2011. Dit zijn veelbelovende cijfers, maar de weg is nog lang niet ten einde. 

Abortusban in Nicaragua

In Nicaragua bijvoorbeeld werd in 2006 met de herverkiezing van huidig socialistisch president Daniel Ortega een wet ingevoerd die alle soorten van abortus verbiedt, zelfs als het leven van de moeder op spel staat. Om terug aan de macht te komen, zocht Ortega steun van de katholieke Kerk, die enorm veel kiezers onder haar vleugels heeft in Nicaragua. Zonder al te veel inspraak, keurde Ortega het katholieke anti-abortusvoorstel goed en keerde zo zijn trouwe socialistische achterban de rug toe.

Door die nieuwe wet wordt abortus beschouwd als een strafbaar crimineel feit. Zowel meisjes en vrouwen die een abortus aanvragen, als de dokter die aanstalten maakt om ze uit te voeren, lopen de kans vervolgd en opgesloten te worden. De wet maakt geen uitzonderingen. Ook niet als het om een ongewenste zwangerschap door verkrachting gaat, noch wanneer de moeder aan een dodelijke ziekte leidt, die genezen zou kunnen worden mits de juiste verzorging. Als een zwangere vrouw kanker heeft, moet ze eerst de baby ter wereld brengen en dan pas kan ze een medische behandeling krijgen voor zichzelf (indien ze de zwangerschap al overleeft). Tienermoeders moeten bevallen, ook al is verkrachting en incest niet uitzonderlijk in Nicaragua. De mentale en lichamelijke gevolgen van een dergelijke bevalling zijn catastrofaal voor het verdere leven van de jonge moeder.

Nicaraguaanse dokters vrezen voor het behandelen van moeders met een miskraam, omdat het moeilijk te bewijzen is dat deze wel degelijk “natuurlijk” gebeurde, zonder medisch toedoen. In een gesprek met Amnesty International vertelde een dokter dat ze ‘bidt om geen patiënte te krijgen met een anencefalische zwangerschap’ (een aandoening waardoor de baby niet kan overleven), omdat ze de moeder dan moet vertellen dat ze de baby de ganse zwangerschap moet blijven dragen, ondanks de zware fysieke en psychologische impact op de vrouw.

Het valt niet te verbazen dat sinds de invoering van de wet moedersterfte enkel stijgt in Nicaragua.

Moedernacht

Elke mama telt! is een campagne van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid (Sensoa). Met deze campagne probeert Sensoa zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de nog steeds schrijnende situatie van zwangere vrouwen over de hele wereld. Op 15 mei organiseert Sensoa ‘Moedernacht’, een debatavond met Marleen Temmerman, Goedele Liekens, Severine Caluwaerts, Joseph Vyankandondera en MO* journaliste Alma De Walsche, onder leiding van Radio 1 presentatrice Sara Van Boxstael.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.