Mohamed ‘Mandela’ Nasheed na jaren in cel eindelijk president

Dinsdag heeft Mohamed Nasheed de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen en wordt zo de nieuwe president van de Maldiven. Nasheed is de bekendste politieke activist van het land en vervangt Maumoon Abdul Gayoom als president, die de langst regerende heerser van Azië was.
Nasheed (41), Anni voor de fans, was jarenlang een fervent criticus van het regime van Gayoom, dat 30 jaar heeft geduurd. Hij heeft in totaal zes jaar in de cel doorgebracht wegens zijn politieke overtuigingen. Amnesty International heeft zich vroeger nog ingespannen voor zijn zaak.
Voor zijn aanhangers is hij de nieuwe Mandela, die verschrikkelijke tijden in de gevangenis heeft doorgemaakt en nu uiteindelijk president wordt van het land. De critici zijn bezorgd om zijn geringe ervaring als beleidsmaker.

Voedsel met verbrijzeld glas


In zijn beginjaren was hij journalist maar hij werd snel vervolgd om wat hij schreef. In het begin van de jaren negentig werd hij vermaard om zijn politieke commentaren in het lokale magazine Sangu. Het magazine werd opgedoekt en Nasheed werd onder huisarrest geplaatst. Hij belandde in de gevangenis omdat hij de internationale pers had bericht over zijn slechte behandeling.
Nasheed bracht anderhalf jaar door in eenzame opsluiting. Hij beweert er ook gefolterd te zijn door de toenmalige veiligheidsdiensten. Hij werd wakker gehouden, kreeg veel te weinig te drinken en moest het zelfs stellen met voedsel met verbrijzeld glas erin. Ook werd hij ooit 12 dagen buiten vastgeketend aan een stoel.
In 1999 werd hij verkozen als parlementslid, maar hij moest zijn zitje later inleveren op beschuldiging van diefstal. De beschuldiging werd door velen afgedaan als politiek gemotiveerd. Twee jaar later probeerde hij samen met andere dissidenten de Maldivische Democratische Partij (MDP) op te richten, wat niet lukte. Het parlement stemde in 2005 voor het invoeren van een meerpartijendemocratie. Dat jaar lukte het wel de MDP op te richten.

Vriendschapsbanden met India


In 2006 presenteerde Gayoom een roadmap voor democratische hervormingen. Die moesten onder andere de mensenrechten en de onafhankelijkheid van het rechtssysteem verbeteren. De druk op Gayoom nam toe, mensenrechtengroeperingen beschuldigden hem van autocratisch leiderschap en hevige antiregeringsprotesten gingen gepaard met geweld.
In augustus 2008 werd de nieuwe grondwet geratificeerd die de eerste presidentsverkiezingen met meerdere partijen in de Maldiven mogelijk maakte. In de eerste ronde op 8 oktober waren er zes kandidaten. Gayoom kreeg de meeste stemmen maar niet genoeg om verkozen te worden. In de tweede ronde, vorige dinsdag, moest hij het tegen Nasheed opnemen, die het haalde met 54 procent van de stemmen.
In juli bezochten Nasheed en andere partijleiders Delhi om de relaties met de Indiase regering te verstevigen, die eerder een goede band had met Gayoom. De Indiase premier Manmohan Singh heeft de nieuwbakken president al gefeliciteerd. Hij beklemtoonde hierbij de krachtige vriendschapsbanden tussen beide landen.

Stijgende zeespiegel


De Maldiven bestaan uit meer dan 1000 eilandjes in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. Hiervan zijn er 200 bewoond zijn. Op 80 andere staan er toeristenresorts. De eilanden zijn enorm laaggelegen, het hoogste punt van het land ligt op slechts 2,4 meter boven de zeespiegel. Het voortbestaan van de natie hangt dan ook in grote mate samen met de opwarming van de aarde.
Maar er zijn nog problemen, zoals de nieuwe president in zijn verkiezingsstrijd verkondigde: de lucratieve toeristenbusiness in stand houden, een eerlijkere verdeling van de rijkdom mogelijk maken en drugs onder jongeren in de hand houden. Hij heeft zichzelf als de man van de verandering in de campagne gepromoot en zoekt economische vooruitgang door middel van privatiseringen.
Nasheed heeft in zijn eerste persconferentie als president verklaard dat Gayoom een van de grootste bijdragen heeft geleverd om de democratie te introduceren op de archipel. Hij was daarbij erg mild en verklaarde dat het erg zeldzaam is dat een leider die zo lang aan de macht is, op een vredevolle manier samenwerkt met zijn opvolger en de wil van het volk respecteert. Gevraagd naar de folteringen die hij onderging onder het regime van Gayoom zei hij dat democratie iets anders is dan stilstaan bij het verleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.