Mokoomba niet op Couleur Café wegens visumperikelen

De jonge Zimbabwaanse groep Mokoomba komt niet naar Couleur Café omdat de groepsleden geen visum krijgen.
“De visumweigering voor de jonge Zimbabwaanse groep Mokoomba aan de vooravond van hun Europese tour, werpt een schaduw over de toekomst van de culturele diversiteit op Europese podia”, zo meldt de organisatie Jeunesses Musicales Internationales (JMI) in een persbericht. Dit betekent dat Mokoomba het podium van Couleur Café niet zal betreden wat volgens JMI een grote ontgoocheling voor zowel de festivalgangers als voor de jonge muzikanten zelf is.
Mokoomba wordt “de nieuwe generatie van hoop voor Zimbabwe” genoemd. De groep is afkomstig uit één van Zimbabwe’s kleinste plattelandsdorpjes en zingt in het Tonga, een taal ongekend voor de meerderheid van de Ndebele- en Shonasprekende bevolking van Zimbabwe. Groepsleider Abundance Mutori blijft ondanks de visumweigering optimistisch. “We zijn ervan overtuigd dat de Tongamuziek nog ontdekt moet worden en dat ze op een dag bekend zal zijn in de hele wereld.”

Moeilijke visumprocedures


De problematiek van de visa is niet nieuw. De laatste jaren waren er nog muzikanten en groepen die de toegang tot Europa werden geweigerd. Blasko Smilevski, de secretaris-generaal van JMI, reageert verontrust: “Moeilijke, onflexibele en onduidelijke visumprocedures brengen de muziekgemeenschap naar een crisispunt. Veel concertorganisatoren riskeren het niet meer om artiesten te boeken uit landen waarvoor een visum vereist is.”  
JMI wijst er nog op dat de Europese Unie in 2006 de Unescoconventie voor culturele diversiteit heeft ondertekend en dat de Unie maatregelen zou treffen met het oog op een eenvoudigere toegang tot het grondgebied voor culturele activiteiten uit ontwikkelingslanden. “Administratieve procedures om dit te realiseren blijven tot op vandaag dode letter”, aldus JMI.  
Omdat visumvoorschriften culturele uitwisseling tussen Europa en de rest van de wereld niet mogen verhinderen en om de visumdiscriminatie van muzikanten aan te klagen, is ondertussen ook een petitie opgestart.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.