Monniken opnieuw op straat

In het noorden van Myanmar zijn vanochtend zo’n tweehonderd boeddhistische monniken op straat gekomen, de eerste protestmars sinds de militaire junta de pro-democratische betogingen eind september de kop indrukte.
De monniken zeggen aan nieuwssite ‘Democratic Voice of Burma’ dat hun mars een verderzetting is van de massale protesten in september. ‘We vragen lagere prijzen, nationale verzoening en de onmiddellijke vrijlating van Daw Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen’, zegt een monnik aan de site.
De betogende monniken zeggen niet bang te zijn voor het antwoord van de autoriteiten. Ze kwamen de straat op na een pro-regeringsmars. De monniken waarschuwden de autoriteiten vooraf dat, indien er een pro-regeringsmars plaatsvindt, zij ook de straat zouden opkomen.

Kindsoldaten


Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch onthult vandaag nog dat de militaire junta in Myanmar kindsoldaten ronselt omdat er te veel militairen weglopen. De junta pikken de kinderen op op straat, op markten en op het openbaar vervoer.

Protesten


In september kwamen duizenden boeddhistische monniken de straat op om te protesteren tegen het militaire schrikbewind. Betogingen zijn een zeldzaamheid zijn in wat vroeger Birma was, het heersende militaire regime staat bekend om zijn erg repressieve aanpak van al wie het niet gunstig gezind is.
Dat was eind september niet anders: veiligheidstroepen vielen verschillende kloosters binnen en arresteerden honderden boeddhistische monniken. Het regime maakte ook jacht op de burgerjournalisten die het nieuws over de massale betogingen het land uitsmokkelden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.