Moord op journalist baart Somalische media zorgen

De moord op Mohamed Ibrahim Rage eerder deze week toont nog maar eens hoe gevaarlijk het is voor mediawerkers in het door oorlog getekende Somalië.

In het kleine huis in de Medinawijk van Mogadishu is een groep van tien vrouwen samengekomen om te rouwen. Het zijn familieleden van Mohamed Ibrahim Rage, journalist voor Radio Mogadishu en de Somalische Nationale TV (SNTV), die zondag werd neergeschoten.

Gewapende mannen schoten zes maal op de man terwijl hij voor zijn huis aan het spelen was met zijn vier jaar oude dochtertje. “Mijn enige zoon”, zegt Hawa Jimale Omar. “Hij deed niemand kwaad, maar deed gewoon zijn werk. Waarom moest hij zo sterven?”

Rage keerde vijf maanden geleden terug uit de Oegandese hoofdstad Kampala, waar hij naartoe gevlucht was in 2009 na aanhoudende doodsbedreigingen. “Ik vroeg hem te stoppen met werken”, zegt Omar. “Maar hij antwoordde dat zijn leven in gods handen lag.”

Vogelvrij

Somalië is een van de meest gevaarlijke plekken ter wereld voor journalisten. Rage is al de vierde journalist die dit jaar vermoord wordt in de hoofdstad Mogadishu, vorig jaar kwamen achttien journalisten om. Tot nog toe is niemand gearresteerd voor de moorden.

De medewerkers voor de staatsomroepen, SNTV en Radio Mogadishu, voelen zich veilig in de zwaarbewaakte kantoren in de buurt van het presidentieel paleis. Maar als ze ‘s avonds naar huis gaan, zijn ze vogelvrij.

“We voelen ons als schapen op weg naar de slachtbank”, zegt Abdimahad Hussein Abtidoon, reporter bij Radio Mogadishu. Toen hij de dood van zijn collega vernam, durfde Abtidoon 24 uur het huis niet uit. De journalisten van de staatszenders konden ook de begrafenis niet bijwonen, uit angst om er een doelwit te vormen.

De Somalische journalistenvakbond eist dat de moordenaars gevat en berecht worden. “We willen dat de overheid de moordenaars van Rage en de andere journalisten berecht”, zegt Mohamed Ibrahim van de Nationale Unie voor Somalische Journalisten.

In februari beloofde de Somalische eerste minister Abdi Farah Shirdon een beloning van 50.000 dollar uit voor tips die tot een veroordeling kunnen leiden. De overheid heeft ook een speciaal onderzoeksteam samengesteld. Maar tot nog toe is er geen spoor.

Enige kostverdiener

Bij de familie van Rage heerst bezorgdheid over zijn vrouw Faiza Ahmed, die negen maanden zwanger is en al twee dagen niet meer gegeten over gerust heeft. “Hij was niet alleen vader en echtgenoot, maar ook onze enige kostwinner”, zegt ze.

Ze vraagt zich af hoe ze hun twee dochters en een baby op haar eentje zal moeten opvoeden. De spaarcenten van de familie zijn naar de begrafenis gegaan.

Volgens Faiza maakte Rage zich zorgen over zijn veiligheid, en kwam hij nooit later dan vijf uur thuis. Zijn laatste gesprek met zijn werkgever ging ook over zijn eigen veiligheid.

De regering en veiligheidsdiensten gaven in het verleden geregeld de islamistische rebellenbeweging Al Shabaab de schuld van de moorden. Al Shabaab ziet ambtenaren als een legitiem doelwit, inclusief journalisten die voor staatsmedia werken. Maar de groep heeft afstand genomen van de dood van Rage.

“We eisen de moord niet op”, zegt Al Shabaab in een verklaring. “We zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor de dood van journalisten in Mogadishu. De moorden zijn een teken van de groeiende onveiligheid die de hoofdstad teistert.”

Volgens de overheid is een onderzoek aan de gang; “We verzekeren de familie en de vrienden van Rage dat de overheid elke steen zal omkeren. We zullen de moordenaars berechten”, zei Abdishakur Ali Mire, adjunct-minister van Informatie.

De moeder van Rage wil dat de moordenaars gevonden worden. “Ik kan ze niet vergeven voor wat ze ons hebben aangedaan”, zegt ze. “Maar ze kunnen Allah vragen om vergiffenis.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.