Moordaanslag op dr. Denis Mukwege in Bukavu

Gisterenavond 25 oktober rond 19 uur werd een aanslag gepleegd op de bekende arts en vurig pleitbezorger van de slachtoffers van het seksueel geweld in Kivu Denis Mukwege (57).

Mukwege werd thuis opgewacht door vier gewapende mannen. Toen hij thuiskwam probeerde de sentinelle –de ongewapende nachtwaker- hem te verwittigen. De man werd prompt neergeschoten door de bandieten in burger. Ze deden een poging Mukwege te overmeesteren  en sleurden hem uit de auto. Hij slaagde er echter in zich los te rukken. Er werd ook op hem geschoten, maar de dokter bleef verder ongedeerd. Toen buren en voorbijgangers op het vuurgevecht afkwamen, zijn de daders gevlucht in Mukwege’s auto die ze even later achter inruilden voor een andere gestolen wagen.

Dokter Mukwege heeft in 1999 het Panziziekenhuis  in Bukavu opgericht, waarin hij zich gaandeweg specialiseerde in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. Inmiddels is hij één van ‘s werelds meest ervaren experts in het interne fysieke herstel ten gevolge van massaverkrachting. Sinds 1999 behandelden hij en zijn medewerkers vele duizenden vrouwen met gynaecologische aandoeningen, de meeste ten gevolge van seksueel geweld.

In de loop der jaren is dokter Mukwege ook de spreekbuis geworden van de slachtoffers van verkrachting. Hij kreeg verschillende internationale prijzen, met inbegrip van de Olaf Palme Prijs en de Internationale Prijs voor de Mensenrechten van de verenigde Naties. In 2011 kreeg hij uit de handen van Koning Albert de Internationale Koning Boudewijnprijs voor ontwikkelingswerk uitgereikt. Elk internationaal forum dat hem werd aangereikt, heeft dokter Mukwege aangegrepen om het gebruik van seksueel geweld en massaverkrachtingen als oorlogswapen aan te klagen. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs. Hij kwam ook nu net thuis van een reis in Europa.

Op dit moment is het niet duidelijk wie de daders waren en wat hun motieven. Maar de aanslag vond plaats tegen een achtergrond van toenemend geweld en spanningen.

Minister Reynders veroordeelt aanslag

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt deze laffe daad met klem. Hij betuigt ook zijn medeleven aan de familie van de bewaker die bij de aanval het leven liet. Het feit dat met deze aanslag wordt geprobeerd om de dokter monddood te maken, zodat daders ongestoord de bevolking kunnen blijven terroriseren, kan niet worden getolereerd, aldus de minister.

Didier Reynders roept de Congolese overheid op om alles in het werk te stellen om de veiligheid van dokter Mukwege te garanderen, om de daders van de aanslag snel voor het gerecht te brengen en om de ogen niet te sluiten voor dit ondraagbare lijden van de bevolking.
 
Deze aanval toont voor de minister opnieuw aan dat de rechtsstaat in het oosten van de Democratische Republiek Congo snel moet worden hersteld.

In mei 2011 ontving dr. Mukwege de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk. MO* had toen een gesprek met hem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.