Moorden op burgers in Colombia 'systematisch'

VN-rapporteur Philip Alston noemt de praktijk van standrechtelijke executies in Colombia ‘systematisch’. Maar hij stelt ook dat er geen bewijs is dat het gaat om overheidsbeleid, zoals veel slachtoffers en mensenrechtenactivisten beweren.
Alston zegt dat er nog geschreven bewijs of betrouwbare mondelinge getuigenissen nodig zijn, om te kunnen concluderen dat het overheidsbeleid is dat het leger burgers vermoordt die voor guerrillastrijders worden aangezien.
Dat de moorden op kleine schaal plaatsvinden door een paar ‘rotte appels’ in het leger, wat de overheid vaak beweert, wordt door Alston echter tegengesproken. Volgens hem gaat het om systematische praktijken.
Vorig jaar september berichtten Colombiaanse media over de moord op een aantal jonge mannen die door het leger werden afgeschilderd als opstandelingen. Ze zouden tijdens een gevecht gedood zijn. Sommige mannen bleken van huis ‘gelokt’ te zijn met de belofte een baan te krijgen.

Beloningssysteem


Mensenrechtenactivisten zeggen dat het aantal standrechtelijke executies tussen 2005 en 2007 is gestegen van 73 tot 245 per jaar.
Volgens Alston heeft de regering inmiddels aangekondigd het beloningssysteem voor militairen te zullen veranderen. Een van de aanbevelingen in zijn eindrapport is dat elke vorm van aanmoediging voor militairen om te moorden uit het systeem gehaald wordt. In het Colombiaanse leger is het gebruikelijk militairen een ‘prestatieloon’ krijgen, waarbij het aantal vijandelijke slachtoffers meetelt.
Alston beschrijft in zijn rapport hoe slachtoffers onder valse voorwendselen naar een afgelegen plaats worden gelokt, waar ze door militairen worden omgebracht. Vervolgens wordt de moord naar buiten gebracht als zou het gaan om een situatie waarbij een opstandeling tijdens een gevecht om het leven kwam.
“Het slachtoffer wordt meestal gefotografeerd in een guerrilla-uniform, terwijl hij een geweer of granaat vasthoudt. Slachtoffers worden anoniem begraven in een gezamenlijk graf en de moordenaars krijgen een beloning voor het resultaat dat ze geboekt hebben in de strijd tegen de guerrillabeweging.”

Doodsbedreigingen


Alston hoorde verhalen over dit soort moorden van meer dan honderd mensen uit dertien van de 32 provincies in Colombia. Ook de nabestaanden worden geïntimideerd. Een vrouw uit de arme zuidelijk wijk Soacha in Bogota, vertelde hem dat haar zoon in 2008 verdween. Twee dagen later kreeg ze te horen dat hij elders in het land was omgekomen bij een gevecht.
Toen een van haar andere zonen de zaak ging onderzoeken, werd hij, na een aantal doodsbedreigingen, ook vermoord. Ook de moeder zelf krijgt nu doodsbedreigingen. “Dit patroon zien we veel vaker”, zegt de VN-rapporteur.
Familieleden van andere slachtoffers werden gewaarschuwd om weg te blijven bij bijeenkomsten van mensenrechtengroepen die de problematiek wilden bespreken en geen juridische actie te ondernemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.