Moorden zaaien angst onder Nepalese journalisten

Bij Nepalese journalisten heerst angst na de recente moord op twee mediaondernemers en aanvallen op collega’s. Meer zelfcensuur ligt op de loer.
Op 7 februari werd Jamim Shah, directeur van SpaceTime Network, eigenaar van satellietzender Channel Nepal, op klaarlichte dag doodgeschoten in Kathmandu. 
Bestuursvoorzitter Arun Singhaniya van de krant Janakpur Today werd op 1 maart vermoord door een gewapende man. Het personeel van de krant zorgt er tegenwoordig voor het werk zo vroeg mogelijk af te hebben en naar huis te vertrekken voor zes uur ‘s middags, als het donker wordt, zegt Ajit Tiwari, een journalist die verslag doet vanuit Oost-Nepal.
De moord op Singhaniya werd vrijwel direct gevolgd door een doodsbedreiging aan het adres van een redacteur van de krant, Brij Kumar Yadav. Een andere journalist, Bivek Bhattarai, werd met steekwapens aangevallen in Pathari in het district Morang in Oost-Nepal.
De voorzitter en redacteuren van Kantipur-publicaties, uitgever van de grootste nationale krant Kantipur en het Engelstalige dagblad The Kathmandu Post, werden ook bedreigd door onbekende groeperingen. Zij moesten van de bedreigers hun berichtgeving over de moord op Shah staken.

Zelfcensuur


“Het zou naïef zijn te stellen dat de Nepalese media vrij waren van zelfcensuur”, zegt Dharmendra Jha, voorzitter van de Federatie van Nepalese Journalisten. “De recente moorden zullen echter impact hebben op het werk van journalisten, vooral bij degenen die werken buiten de hoofdstad Kathmandu.”
Dit jaar vonden er al veertien incidenten plaats, zegt Dharmendra, variërend van moorden tot bedreigingen. Zeven van die incidenten vonden plaats in de onrustige regio Tarai. Daar opereert bijna de helft van de 109, veelal gewapende, groepen die het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar identificeerde.
Gewapende groepen profileerden zich in Tarai na de Madhes Andolan, een opstand voor een onafhankelijke staat voor mensen die leven op de vlakten die zich uitstrekken van Oost tot West-Nepal.
Een aantal van deze groepen maakte gebruik van de politieke instabiliteit na de opstand, die ontstond tijdens de meer open politieke ruimte na het einde van de maoïstische opstand en de Nepalese overgang van een constitutionele monarchie naar een republikeins meerpartijenstelsel in 2008.
Omdat de groepen vrij opereren in Tarai, aan de grens met India, is het niet vreemd dat journalisten zich hier het meest kwetsbaar voelen. “Deze groepen vallen journalisten aan omdat ze daarmee een signaal willen geven”, zegt Ameet Dhakal, hoofdredacteur van Republica, een Engelstalig dagblad uit Kathmandu. “Wat ze in feite willen zeggen is: als we mensen bij de media kunnen aanvallen, kunnen we iedereen aanvallen. Afpersing en intimidatie worden dan gemakkelijker.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.