Morales zegt buitenlandse oliemaatschappijen opnieuw de wacht aan

Internationale oliemaatschappijen die hun investeringsbeloften in Bolivia niet nakomen, zullen hun concessies verliezen. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales aangekondigd tijdens een ontmoeting met zijn collega’s Néstor Kirchner uit Argentinië en Hugo Chávez van Venezuela. De drie landen drijven het overheidsinitiatief in de Boliviaanse aardgassector op.
”Als ze binnen de gegeven tijd niet investeren, zullen we die gasvelden weer zelf gaan beheren. We willen geen bedrijven die de economie niet doen draaien. Wij zijn baas over onze grondstoffen”, verklaarde Morales vrijdag in Tarija. Samen met zijn ambtsgenoten tekende hij daar het akkoord over de oprichting van de Organisatie van Gasproducerende en Exporterende Landen van het Zuiden (Opegasur).
Bolivia, dat op Venezuela na de grootste aardgasvoorraden van Zuid-Amerika bezit, kampt op zijn binnenlandse markt met gastekorten. Morales wijt dat aan de speelruimte die vorige regeringen toestonden aan de buitenlandse bedrijven die in Bolivia aardgas winnen en verkopen. De Boliviaanse president beschuldigt de oliemaatschappijen ervan voorrang te geven aan de export van aardgas naar Argentinië en Brazilië.
De Argentijnse president Kirchner verklaarde zijn steun aan Morales. “Het is geen dreigement, het is gewoon een beslissing: als de bedrijven niet investeren, staat Argentinië klaar om in de bres te springen.”
Kirchner maakt zich zorgen over de rendabiliteit van de Gasoducto del Noreste Argentino, een aardgasnetwerk in het noordoosten van Argentinië dat gevoed moet worden met aardgas uit het Margaritaveld in de Zuid-Boliviaanse provincie Tarija. Daar is onder meer het Spaans-Argentijnse oliebedrijf Repsol-YPF actief.
Maar de waarschuwing geldt ook voor het semi-staatsbedrijf Petrobras uit Brazilië dat gas bovenhaalt in de Boliviaanse provincies Chuquisaca en Tarija en ook pijpleidingen beheert die voor de export van gas worden gebruikt. Volgens de Boliviaanse krant La Razón stelde Petrobras, de grootste speler op de Boliviaanse aardgasmarkt) de voorbije jaren voor 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) investeringen in de sector in het voorzicht maar is dat bedrag intussen teruggeschroefd tot 90 miljoen dollar (66 miljoen euro).
Dat heeft alles te maken met de nationalisering van de olie- en aardgassector die Morales op 1 mei 2006 afkondigde. Daardoor moesten de twaalf oliemaatschappijen die in Bolivia werken nieuwe contracten met de overheid sluiten. Daarbij moesten ze ook beloven te investeren in de gasvoorziening van Bolivia.
Het overheidsinitiatief in de sector neemt in elke geval toe. Bolivia en Argentinië kondigden in Tarija aan dat ze een eerste studie opzetten voor de bouw van een fabriek waar vloeibare derivaten kunnen worden geproduceerd. Argentinië stelt ook een krediet van 450 miljoen dollar (329 miljoen euro) ter beschikking. Verder gaan de staatsbedrijven Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB) en Energía Argentina Sociedad Anónima (Enarsa) samen een onderneming opzetten die grensoverschrijdende initiatieven in de gassector kan ontwikkelen.
De Venezolaanse president Chávez ondertekende met Morales een overeenkomst over de oprichting van Petroandina SAM, een gemengde onderneming die naar olie moet gaan zoeken in het noorden van de provincie La Paz. YPFB krijgt 60 procent van de aandelen in handen, de rest is voor rekening van het Venezolaanse staatsbedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA). De onderneming krijgt een startkapitaal van 600 miljoen dollar (438 miljoen euro).
Venezuela wil verder investeren in de petrochemische nijverheid in Bolivia en in een gascentrale die aan de grens van Bolivia met Brazilië moet komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.