Moslimbroederschap wil 'mainstream' zijn

De Egyptenaren stemden gisteren (zaterdag) in een referendum over constitutionele wijzigingen die verkiezingen mogelijk moeten maken. Ongeacht de uitkomst, zijn analisten er zeker van dat de Moslimbroederschap een politieke kracht van betekenis zal worden.

“Ondanks dertig jaar onderdrukking door het regime van Moebarak, zal de Moslimbroederschap een belangrijke speler worden in de politieke arena in het tijdperk na de revolutie”, zegt Tarek Fahmi, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Cairo. “Voor de eerste keer sinds de oprichting, heeft de broederschap een kans om aan de macht te komen via een vrij een eerlijk verkiezingsproces.”

Op 11 februari droeg Moebarak de uitvoerende autoriteit over aan het Egyptische leger. In de vijf weken daarna is het leger, dat beloofd heeft het land te besturen totdat er vrije verkiezingen gehouden kunnen worden, tegemoet gekomen aan een aantal wensen van het volk, inclusief de vervanging van de meeste door Moebarak benoemde ministers.

Gelijkheid

Binnen enkele dagen na het vertrek van Moebarak, kondigde de Moslimbroederschap plannen aan voor de oprichting van een politieke partij. Ondanks de aanzienlijke steun die de broederschap traditioneel had onder de bevolking, is het niet eerder gelukt een officiële politieke partij te worden. De Moslimbroederschap werd opgericht in 1928 en officieel verboden in 1954.
 
“Zodra er wijzigingen zijn doorgevoerd in de Wet voor Politieke Partijen, willen we een verzoek indienen tot oprichting van een politieke partij”, zei Mohamed Saad al-Kitatni, die van 2005 tot 2010 hoofd was van het parlementaire blok van de broederschap, op 18 februari.

Al-Kitatni, die als eerste lid van de broederschap op de staatstelevisie verscheen, benadrukte dat zijn organisatie eerder een burgerlijk dan theocratisch bestuurssysteem wil. “We willen een burgerstaat gebaseerd op de islamitische wet en principes, zoals vrijheid van gedachte, gerechtigheid voor iedereen en gelijkheid voor de wet, ongeacht iemands ras, geslacht of religie”, zei hij.

Al-Kitatni voegde eraan toe dat de broederschap voor de komende presidentsverkiezingen geen kandidaat zal leveren. Ook is de broederschap volgens hem niet uit op een grote meerderheid in het parlement.
 
“We willen onze binnenlandse rivalen en buitenlandse critici geen redenen geven om bang voor ons te zijn”, zei hij. “We willen een eerlijke strijd met andere politieke bewegingen, waarvan we weten dat die ook onderdrukt zijn onder het regime van Moebarak.”

Vrouwen in de politiek

Drie dagen na de uitspraken van al Kitatni op de televisie, kondigde Mohamed Badie, leider van de broederschap, formeel de plannen aan om een politieke partij te vormen. Hoewel de nieuwe partij veel dezelfde leden en politieke doelen zal hebben als de broederschap, wordt het volgens hem een aparte organisatorische entiteit.

Badie gaf intussen Khairet al-Shatter het mandaat om de coördinatie tussen de broederschap en de nieuwe partij op zich te nemen. Al-Shatter werd recent de nummer twee van de broederschap, nadat hij vier jaar gevangenisstraf had uitgezeten onder Moebarak.

Veel critici van de Moslimbroederschap zijn bezorgd over het feit dat de groep over een aantal belangrijke onderwerpen nog een officieel standpunt moet innemen. Begin 2008 kwam de broederschap met een preliminair politiek programma, maar dat werd weer ingetrokken nadat er een controverse ontstond over - onder meer - de mogelijkheid voor vrouwen en niet-moslims om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.
 
“Sommige segmenten van het Egyptische publiek blijven met argusogen kijken naar de broederschap vanwege haar dubbelzinnig positie als het gaat om de rol van christenen en vrouwen in de politieke arena”, zegt Fahmi. “Waarom moest het zo lang duren voordat de groep met een officieel partijplatform kwam? De broederschap moet een duidelijk standpunt innemen in belangrijke kwesties en een open dialoog aangaan met de oppositie en kerkleiders.”

Israël

Sommige westerse critici maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de Moslimbroederschap, eenmaal aan de macht, zich wellicht wil terugtrekken uit de vredesovereenkomst die in 1979 werd gesloten tussen Egypte en Israël.

Woordvoerder Essam al-Arian van de Moslimbroederschap zegt echter dat in elke verandering in het buitenlandse beleid van Egypte de wil van het Egyptische volk moet weerklinken. “Het nieuwe parlement, dat gekozen wordt door het volk, bepaalt de Egyptische positie ten aanzien van alle internationale overeenkomsten en verdragen”, zegt hij.

Fahmi gelooft dat de nieuwe politieke legitimiteit van de broederschap zal leiden tot de formulering van een nieuw buitenlands beleid dat de rol van Egypte als regionale leider nieuw leven zal inblazen. Een rol die onder Moebarak grotendeels teloorging, vanwege de nauwe banden van het regime met de VS en Israël.

“De Gazastrook, waar Hamas de scepter zwaait, werd door Moebarak bijvoorbeeld gezien als een strategische dreiging”, zegt Fahmi. “Maar als de broederschap politieke legitimiteit krijgt, zal Gaza vanuit Egypte gezien worden als de eerste verdedigingslinie in de confrontatie met Israël.”  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.