Moslimleiders starten initiatief tegen gewelddadige interpretatie islam

Leiders van de Thaise moslimminderheid zullen een campagne lanceren om jongeren weerbaar te maken tegen extremistisch gedachtegoed. Imams en islamitische academici moeten jongeren bijbrengen wat de koran precies zegt over de houding tegenover niet-moslims en het gebruik van geweld. De actie moet een einde helpen maken aan het geweld dat begin dit jaar opflakkerde in het islamitische zuiden van het land.
Vorige week kwamen meer dan 40 Thaise moslimleiders samen bij Sawasdi Sumalyasak, de geestelijke leider van de Thaise islamitische gemeenschap. Onderwerp van de vergadering was een boek van 32 pagina’s dat op 28 april werd gevonden op het lichaam van een van de tientallen jongeren die op die dag een aanval hadden ingezet op politieposten in de provincies Yala, Songkhla en Pattani. ‘De strijd voor de Bevrijding van Pattani’ roept islamitische jongeren op een heilige oorlog te beginnen tegen de bezetters van het zuiden van Thailand. Dat zijn immers vijanden van God. De oproep wordt kwistig onderbouwd met citaten uit de koran. Het boek is gepubliceerd in het Yawi, een Maleis dialect dat met Arabische lettertekens wordt geschreven. Yawi is de taal van de mosliminderheid in Thailand, die vooral in het zuiden van het land leeft.

Volgens Ismail Ali, de directeur van het College voor Islamstudies aan de Prins van Songkhla-universiteit in Pattani, gaat ‘De strijd voor de Bevrijding van Pattani’ in tegen de geest van de koran. De geciteerde verzen zijn uit hun context gerukt en dienen alleen om de argumenten te ondersteunen die de auteur ziet voor het gebruik van geweld.

Maar de simplistische boodschap komt wel degelijk aan. Op 28 april voerden tientallen moslimjongeren een reeks dolle aanvallen uit op tien politieposten in het zuiden van het land. De met messen, machetes en enkele geweren bewapende aanvallers waren geen partij voor de Thaise veiligheidsdiensten. 108 aanvallers vonden de dood. De maanden voordien waren ook al erg onrustig geweest in het zuiden van Thailand, en ook na 28 april is het vuur blijven smeulen. Sinds januari zijn in de regio meer dan 500 gewelddadige incidenten geteld. Moslimjongeren nemen soldaten, politieagenten, ambtenaren, leraars en boeddhistische monniken op de korrel. Scholen, boeddhistische tempels, overheidsgebouwen en cafés worden vernield.

Volgens Panitan Wattanayagorn, een veiligheidsexpert van de Chulalongkorn-universiteit in Bangkok, is het boek ‘De strijd voor de Bevrijding van Pattani’ maar het topje van de ijsberg. In opleidingskampen in het zuiden van het land waar de ordediensten vorig jaar binnenvielen, werden volgens hem nog veel meer teksten gevonden die aanzetten tot het gebruik van geweld.

Thailand telt 2,3 miljoen moslims op een totale bevolking van 63 miljoen mensen. Het merendeel van hen leeft in het zuiden van het land. De vijf provincies in het zuiden van Thailand vormden tot het einde van de 19de eeuw het koninkrijk Pattani. In 1902 werd het gebied geannexeerd door Siam, zoals Thailand toen heette. Maar de eigenheid van de inwoners bleef tot op vandaag bewaard. De moslims in het zuiden van Thailand voelen zich economisch gediscrimineerd; ze zouden ook minder onderwijskansen genieten. Die onvrede vormde altijd al een voedingsbodem voor separatistische bewegingen, waaronder de Bevrijdingsbeweging voor een Verenigd Pattani. Die tekenden in het verleden ook al voor gewelddadige acties. Maar in de jaren 90 was het relatief rustig geworden in het zuiden van Thailand.

De vondst van het exemplaar van ‘De strijd voor de Bevrijding van Pattani’ deed de Thaise regering concluderen dat het opflakkerende geweld in het zuiden van het land waarschijnlijk het werk is van moslimfundamentalisten, en niet van misdaadbendes zoals eerder werd aangenomen. Ook de leiders van de moslimgemeenschap in het land zijn door het boek wakker geschud. Als we niet ingaan tegen de boodschap ervan, zullen de goede relaties tussen moslims en boeddhisten in het zuiden van het land gauw tot het verleden behoren, stelt
Ismail Ali van het College voor Islamstudies. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.