Moslims laten zich niet provoceren door satirische video

Veel moslims hebben beslist om zich niet te laten provoceren door de recente satirische videobeelden uit Denemarken waarin met de profeet Mohammed wordt gespot.
De beelden werden gemaakt tijdens een zomerfeestje van de jongeren van de Deense Volkspartij. De jongeren tekenden satirische figuren van de profeet waarin hij ondermeer wordt voorgesteld als een bierdrinkende kameel. De moslimwereld reageerde woedend, maar vergelijkingen met het geweld dat verleden jaar uitbrak na de publicatie van de Deense cartoons in Jyllands-Posten gaan niet op.

Dat heeft ondermeer te maken met de oorsprong van de videobeelden. Defending Denmark, een internationale campagne om racisme te bestrijden in Denemarken, plaatste de videobeelden op haar site nadat één van haar medewerkers, Martin Rosengaard Knudsen, gedurende 18 maanden infiltreerde in de Deense Volkspartij. Knudsen schoot ondermeer de beelden van de satirische tekeningen.

Op de website van Defending Denmark staat nu te lezen dat de organisatie tevreden is met het debat dat losgebarsten is over de schade die de Deense Volkspartij kan aanrichten aan Denemarken. “Nu we de gewenste aandacht hebben losgeweekt hebben we alle video’s verwijderd uit respect voor de religieuze gevoelens.”

De Deense Imam Abdul Wahid Pedersen heeft al zijn steun uitgesproken voor Defending Denmark. De Deense premier Anders Fogh Rasmussen heeft deze keer meteen de tekeningen veroordeeld. Hij noemde de beelden smaakloos en onaanvaardbaar. Begin deze week trommelde de minister van Buitenlandse Zaken alle ambassadeurs op van moslimlanden waaraan hij meer uitleg en achtergrond gaf over de video’s.

Fadel Soliman, directeur van Bridges Foundation, een internationaal orgaan dat gespecialiseerd is om de Islam voor te stellen aan niet-moslims, zegt in het Egyptische blad Al-Ahram Weekly: “Dit keer moeten we het juist spelen.” Hij vraagt niet om de aanvallen helemaal te negeren, maar roept op om op een geciviliseerde manier te protesteren en enkel de bedrijven te boycotten die adverteren in de nieuwsbrieven van de Volkspartij.

Soliman vindt dat moslims de bruggen met Denemarken niet mogen opblazen. “Geen enkele Deense krant of televisiezender heeft sinds de cartooncrisis nog de Islam aangevallen”, zegt Soliman, “En de Deense televisie was erg kritisch toen ze de nieuwe beelden toonde.” Toch zijn her en der al protesten uitgebroken. The Jakarta Post schrijft dat een twintigtal moslims geprotesteerd heeft aan de Deense ambassade in Indonesië. Volgens IranManira hebben hackers dan weer twee websites van Deense Ministeries gehackt.

Maar er komen ook constructieve voorstellen. Al Balagh, een culturele vereniging in Doha, heeft volgens The Peninsula een liefdadigheidscampagne gelanceerd die fondsen moet werven om het Peace Be Upon Him-project te financieren. Dat project zal een meertalige website, een satellietkanaal en culturele activiteiten organiseren om het westen te laten kennismaken met een ander beeld van de Islam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift