Moslimwereld keert zich van Obama af

Aan de vooravond van een langverwachte speech van de Amerikaanse president Barack Obama over het Midden-Oosten, blijkt uit een nieuwe opiniepeiling dat zijn populariteit en de goedkeuring voor zijn beleid in de moslimwereld op een dieptepunt zijn beland.

De peiling van het Pew Research Center, die werd uitgevoerd tussen 21 maart en 26 april, richtte zicht op zes moslimlanden - Egypte, Indonesië, Jordanië, Libanon, Pakistan en Turkije - en Israël en de Palestijnse gebieden. Het onderzoek vond dus plaats voordat Amerikaanse militairen Al Qaeda-leider Osama bin Laden doodden en voordat de Palestijnse partijen Fatah en Hamas een verzoeningsakkoord tekenden.

Het imago van de Verenigde Staten bleek het afgelopen jaar in Jordanië, Pakistan en Turkije flink te zijn verslechterd. In Jordanië daalde het percentage respondenten dat zei een positief beeld te hebben van de VS, van 21 naar 13 procent. Dat is het laagste niveau sinds de invasie van de VS in Irak, in 2003.

In Pakistan nam het aandeel af van 17 naar 11 procent - het laagste niveau sinds 2002, vlak na de Amerikaanse invasie in Afghanistan. In Turkije daalde het percentage van 17 naar 10 procent, het geringste percentage sinds 2007.

Alleen in Indonesië, waar Obama een deel van zijn jeugd doorbracht, stond een meerderheid van de respondenten (54 procent) nog positief ten opzichte van de VS. In Libanon waren de meningen verdeeld. Christenen en soennitische moslims bleken positiever te zijn over de VS dan sjiitische moslims.

Gisteren had de Jordaanse koning Abdullah een ontmoeting met Obama in Washington en voor vrijdag staat een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het programma. Obama zal donderdag een speech houden over het Midden-Oosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.