Motor Cubaanse economie blijft sputteren

Cuba blijft inzetten op toerisme als motor van de economie, maar strandde in 2002 voor het derde jaar op rij ver van het vooropgestelde doel van 2 miljoen vakantiegangers. Slechts 1,7 miljoen op rum, sigaren en zonnige stranden beluste buitenlanders bezochten het grootste Caribische eiland, vijf procent minder dan in 2001. Enig lichtpunt is de beloftevolle seizoenstart eind december.

“De toerismesector begint zich te herstellen”, zo legt de Cubaanse vice-president Carlos Lage de goede cijfers voor december uit, “We hebben akkoorden afgesloten en de omstandigheden gecreëerd om de groeiende trend te versterken”. Lage verwijst daarmee naar de opening van een nieuwe internationale luchthaven op Cayo Coco De terminal is een joint venture van de Cubaanse overheid en een Spaans bedrijf en heeft een capaciteit van 1,2 miljoen bezoekers per jaar

Het eiland Cayo Coco maakt deel uit van de archipel Jardines del Rey ten noorden van de provincie Ciego de Avila en ligt 460 kilometer ten oosten van Havana. Spaanse en Canadese hotelketens hebben er in samenwerking met de staat 10 nieuwe hotels neergepoot, die van Cayo Coco de derdegrootste publiekstrekker moeten maken na Varadero en Havana.

Varadero ontving eind december gemiddeld 21.000 bezoekers per dag, een excellente start voor het hoogseizoen tot einde maart. De toeristische dienst verwacht vijftig vliegtuig per week uit Canada en een toename van het aantal Europeanen. De Europese Unie levert nu al 56 procent van de buitenlandse gasten in Cuba, die in de grote toeristische centra probleemloos met euro’s kunnen betalen. Cuba profileert zich de laatste jaren steeds meer als een ideaal reisdoel voor families met kinderen.

Vice-president Lage waarschuwt evenwel voor “externe internationale factoren” die het tij alsnog kunnen keren. Het matige resultaat in 2002 is volgens de lokale overheid een gevolg van wereldwijd vertragende economie in de nasleep de 11 september. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn de eerste slachtoffers van de economische onzekerheid.

Het slinkende aantal bezoekers zorgde ervoor dat de Cubaanse economie in 2002 slechts 1,1 procent groei kende en laat zich in Havana vooral voelen bij de verhuur van kamers. “Het was een verschrikkelijk jaar”, aldus Marta López, “Velen van ons moesten hun spaargeld aanspreken om de kamerbelasting van 250 dollar per maand te betalen”. Nestor Delgado denkt met heimwee terug aan de tijden voor 11 september, toen eind november alle private kamers in de buurt al verhuurd waren aan toeristen. “Dat hebben we de laatste twee jaar niet meer meegemaakt”, zucht de verhuurder.

Om de toeristen te blijven boeien maakt de Cubaanse reissector de laatste jaren vooral werk van ecotoerisme. Op Cayo Coco opende in december het natuurreservaat El Bagá zijn deuren voor liefhebbers van ongerept natuurschoon. Volgens vaktijdschriften is Cuba minstens even succesvol als de Verenigde Staten of Mexico in het aantrekken van toeristen voor congressen of evenementen. Ondanks reisbeperkingen van overheidswege woonden in december 800 Amerikaanse toeristen het internationale jazzfestival van Havana bij.

Inwoners van de Verenigde Staten mogen Cuba in principe enkel bezoeken wanneer ze er familie hebben of als student, leraar, journalist, dokter of atleet. De socialistische eilandstaat ontving in 2001 niettemin 150.000 noorderburen, waarvan slechts 35 procent Cubaanse roots had.

Cuba oriënteerde zich volop op toerisme toen in 1990 de handel met het Sovjetblok in elkaar stortte. In de jaren negentig groeide de toerismesector met jaarlijks met gemiddeld 18 procent en kwamen er 200.000 nieuwe jobs bij. Een vijftiental buitenlandse bedrijven exploiteren gezamenlijk met de Cubaanse overheid ongeveer vijftig hotels.

Patricia Grogg

xml=3

Ref: ca dv if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.