Mozambikaanse economie lijdt onder vrede in Angola

Het einde van de burgeroorlog in Angola komt de Mozambikaanse economie duur te staan. Portugese investeerders trekken steeds meer geld weg uit Mozambique om dat in projecten in Angola te stoppen: daar valt immers waarschijnlijk veel meer geld te verdienen.


De terugtocht van de Portugese investeerders uit Mozambique begon nog voor het einde van de Angolese burgeroorlog in februari 2002. In 2000 bedroegen de Portugese investeringen in Mozambique nog ongeveer 85 miljoen euro; in 2001 was dat bedrag al teruggevallen tot 13 miljoen euro. Volgens een studie die vorige week in de Portugese zakenkrant Diario Económico gepubliceerd werd, zette de dalende trend zich door in 2002 en is er ook dit jaar geen beterschap in zicht. Dat zou onder meer het gevolg zijn van de schitterende investeringskansen in Angola. Maar internationale investeerders klagen ook dat ze in Mozambique bijzonder veel bureaucratische hordes moeten overwinnen. Angola is op dat vlak veel soepeler.

De vergelijking tussen de twee voormalige Portugese kolonies is gauw gemaakt. Mozambique telt ongeveer 20 miljoen inwoners, Angola maar 15 miljoen. Mozambique ligt vlakbij Zuid-Afrika, de sterkste economie van Afrika, en kan met zijn oneindig lange en vrijwel ongerepte kust een belangrijke toeristische trekpleister worden. Maar daarmee zijn de troeven van het straatarme Mozambique ongeveer opgesomd. Angola heeft olie en diamant – twee grondstoffen die de naam van het land een bijna magische klank geven in de oren van zakenlui. Alleen de verschrikkelijke burgeroorlog hield de Angolese economie de voorbije decennia aan de grond.

Ook in Mozambique woedde 18 jaar lang een burgeroorlog, maar daar kwam al in 1993 een einde aan. Daarna begon het land aan een verbazend snel herstel. Een aantal jaren lang was Mozambique de snelst groeiende economie in Afrika. Dat was voor een deel te danken aan Portugese investeerders, die volgens de Portugese overheid tussen 1996 en 2000 voor 250 miljoen euro projecten realiseerden en daarbij 31.000 banen creëerden. Portugal is niet bepaald een economische grootmacht, maar tot 2001 was het wel de grootste investeerder in zijn voormalige kolonie. Nu de Portugezen het laten afweten, zijn Zuid-Afrika en Italië de belangrijkste buitenlandse partners geworden voor Mozambique. Achter een deel van de Zuid-Afrikaanse investeringen gaan overigens toch ook weer Portugese belangen schuil. De Portugese groep Pestana investeerde via dochterondernemingen in Zuid-Afrika vorig jaar 23 miljoen euro in de toeristische sector in Mozambique, en wil daar dit jaar nog eens ruim 10 miljoen euro bovenop doen.

Mozambique blijft intussen wel de belangrijkste ontvanger van ontwikkelingshulp uit Portugal. In 2001 kreeg Mozambique 66,5 miljoen euro toegeschoven vanuit het voormalige moederland, terwijl Angola het met 23 miljoen euro moest stellen. De Portugese overheid bestudeert intussen hoe het de privé-investeringen in Mozambique weer kan helpen aantrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.