Mozambique vreest cycloon Favio

Mozambique houdt zijn hart vast voor de cycloon Favio. Die zal naar verwachting morgen (donderdag) de kust van het land bereiken. Mozambique had de afgelopen weken al te maken met overstromingen die ongeveer 120.000 mensen troffen.
Favio bevindt zich op dit moment nog boven de Indische Oceaan. “Als de cycloon bij Beira, een kuststad, aan land komt, dan treft hij mensen die al slachtoffer zijn van de recente overstromingen”, zegt Richard Lee, woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP).
In een gisteren uitgebrachte verklaring zegt het WFP dat er twaalf miljoen dollar nodig is om 900.000 mensen in Mozambique eten te garanderen tot eind 2007.
“Maar de mensen die getroffen zijn door de overstromingen hebben nu prioriteit. Als de situatie verslechtert, hebben we meer geld nodig”, zeg Lee. Het WFP is momenteel in gesprek met andere hulporganisaties.
Het Internationale Rode Kruis heeft om 5,6 miljoen dollar gevraagd om de nood te leningen in Mozambique. Eunice Mucahe, programmadirecteur van het Rode Kruis in Mozambique, zegt dat dit bedrag omhoog bijgesteld moet worden als er nog meer schade ontstaat. Er werken momenteel zeshonderd vrijwilligers van het Rode Kruis in zwaarst getroffen provincies, Zambezia, Sofala, Manica en Tete.
“We zijn bezig tijdelijk opvang te regelen voor 100.000 mensen in die vier provincies”, zegt Hanna Schmuck, hulpverlener van het Rode Kruis. “Daarnaast distribueren we 5.000 tenten, 15.000 zeildoeken, 40.000 dekens, 20.000 keukensets, zeep en muskietennetten.”
De afgelopen weken vielen 29 doden en meer dan 46.000 huizen werden weggevaagd. Ruim 88.000 mensen raakten ontheemd. De regering schat dat in het ergste geval zo’n 285.000 mensen schade ondervinden. Er werden meer dan honderd scholen, vier gezondheidscentra, wegen en bruggen vernield. Vijftienduizend hectare met gewassen ging verloren.
“Tienduizenden mensen zijn uit de vallei van de Zambezirivier geëvacueerd door het leger, met helikopters en kano’s”, zeg Lee. Volgens hem komt het benodigde geld er wel en is er geen sprake van ‘donormoeheid’. “Dat geloof ik niet. Het is alleen wel zo dat er momenteel ook uit andere regio’s, zoals Sudan en Tsjaad, concurrerende hulpvragen komen.”
Mozambique is niet onbekend met overstromingen. In 2000 en 2001 vielen bij overstromingen meer dan zevenhonderd doden. Meer dan een miljoen Mozambikanen raakten daarbij ontheemd. “De overstromingen van 2000 en 2001 verrasten ons. Maar nu zijn we er beter op voorbereid. De situatie is onder controle”, zegt Mucahe.
Hevige regenval eiste ook zijn tol elders in de regio. Vorige maand vielen negentig doden bij overstromingen in Luanda in Angola en in Benguela en andere westelijke provicies, blijkt uit cijfers van Action by Churches Together (ACT), een organisatie die zijn basis in Zwitserland heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift