Mubarak drijft machtsstrijd met Moslimbroeders op

De Egyptische regering lijkt alles in het werk te stellen om te bewijzen dat de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in het land, banden heeft met Hamas, Hezbollah en Al-Qaida. Medestanders van de broederschap reageren dat de aantijgingen uit de lucht gegrepen zijn.
Eind juli werden 26 Egyptenaren doorverwezen naar een uitzonderingsrechtbank omdat ze zouden hebben gespioneerd voor de Libanese verzetsbeweging Hezbollah en “terroristische activiteiten” in Egypte zouden hebben beraamd. Een aantal van de beschuldigden was al in april opgepakt omdat ze aanslagen zouden hebben gepland op toeristische doelwitten en schepen in het Suezkanaal.

In de staatspers waren de afgelopen weken termen als “islamistische cellen”, “wereldwijd terreurnetwerk” en “banden met Al-Qaida” niet van de lucht.

Instructies van de Hezbollah



Egypte wacht intussen op een proces tegen grote namen van de moslimsbroederschap, een Egyptische islamistische beweging die verboden is maar wel getolereerd wordt. Tegen hen zijn gelijkaardige beschuldigingen geuit. Op 28 juni arresteerde de Egyptische politie Abdel Moneim Abul-Fotouh, een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap en secretaris-generaal van de Arabische Artsenunie. Samen met zeven andere belangrijke leden van de beweging die werden opgepakt, wordt Abul-Fotouh beschuldigd van “samenzwering met buitenlandse organisaties” en het opzetten van een illegaal “comité voor communicatie met het buitenland”.

Abul-Fotouh zou tijdens het Israëlische offensief tegen de Gazastrook in december en januari instructies hebben ontvangen van het islamistische Hezbollah om in Egypte en in andere Arabische landen betogingen tegen de regering te organiseren. Naar de smaak van de Hezbollah reageerde de Arabische wereld niet fel genoeg tegen de Israëlische aanvallen. De Egyptische overheid zegt ook dat Abul-Fotouh de opdracht had islamistische militanten naar de Gazastrook te sturen om daar een opleiding van de Palestijnse verzetsgroep Hamas te krijgen.

Woordvoerders en medestanders van de Moslimbroederschap wijzen de beschuldigingen van de hand. “De regering komt zo vaak aandraven met terreurnetwerken en islamistische cellen dat het moeilijk is het allemaal bij te houden”, zegt Montasser Al-Zayat, een islamistische advocaat. Volgens de advocaat gaat het om een politiek proces.

Politieke afrekening



“Het regime wil de steun van de Broederschap voor het volgens sommigen imminente plan om het presidentschap over te dragen van Hosni Mubarak naar zijn zoon Gamal”, vertelt hij. “Ze wringen nu de arm van de beweging om door hun middenkader en de top het vuur aan de schenen te leggen”.

De Moslimbroederschap is officieel verboden maar controleert een vijfde van de zetels in het Egyptische parlement. De overige parlementsleden behoren tot de Nationale Democratische Partij van president Mubarak of steunen die.

Volgens Al-Zayat probeert de Egyptische regering met haar beschuldigingen in de eerste plaats een dialoog tussen het Westen en de Broederschap te verhinderen. “De VS en de meeste landen van de EU beschouwen Hamas en Hezbollah eerder als terroristische organisaties dan als legitieme verzetsgroepen. In tweede instantie moeten de aantijgingen Egyptenaren ervan weerhouden de Broederschap te steunen.

Ibrahim Mansour, de uitgever van de onafhankelijke krant Al-Dustour, gelooft dat de campagne vooral gericht is tegen leden van de beweging die zich kritisch hebben uitgelaten over de Egyptische houding tijdens het Israëlische offensief in de Gazastrook. Egypte hield zijn grens met de Gazastrook dicht, waardoor er geen humanitaire hulp kon worden geleverd aan de Palestijnen.

“Alle Moslimbroeders die hun stem daartegen lieten horen, zijn sindsdien gearresteerd of in beschuldiging gesteld”, zegt Mansour. “Wie gearresteerd werd, was meestal ook actief bij de organisatie van humanitaire hulp aan de bevolking in Gaza”.

Volgens Mansour ziet de regering islamistische cellen waar er geen zijn, en bestaan er ook geen banden tussen Egyptische islamisten en Al-Qaida. “In de jaren 90 ontkende de regering zelf constant dat lokale islamistische groepen banden hadden met Al-Qaida, dat toen vaste voet aan de grond had in Afghanistan. Vanwaar dan al die beschuldigingen die nu worden geuit, terwijl er geen bewijzen zijn dat Al-Qaida nog veel voorstelt”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.