Muggen steeds beter bestand tegen insecticiden

Muggen worden steeds resistenter tegen pyrethroïden, insecticiden die gebruikt worden op muskietennetten. Dat is slecht nieuws voor de strijd tegen malaria.

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie zijn pyrethroïden de enige verantwoorde insecticiden voor muskietennetten boven bedden. De insecticiden zijn nauwelijks giftig voor de mens en ze houden de muggen langdurig op afstand. Bovendien gaat het om goedkope stoffen.

Via muskietennetten maar ook via sprays hebben pyrethroïden al heel wat mensen voor een dodelijke malariaprik behoed. Maar door hun grootschalige gebruik blijken ze nu ook steeds minder vat te krijgen op de muggen. De resistentie bij de muggen groeit snel, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.
 
Janet Hemingway, directeur van de Liverpool School of Tropical Medicine, zegt dat de internationale gemeenschap te traag heeft gereageerd. “Verschillenden onder ons hadden gewaarschuwd: zodra je op grote schaal werkt, krijg je meer weestand”, zei ze aan het vaktijdschrift Nature.

Pyrethroïden zijn synthetische insecticiden. Hun structuur is verwant aan die van de pyrethrines, natuurlijke insecticiden op basis van bloemhoofdjes uit pyrethrumplant.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten nu nieuwe insecticiden ontwikkeld worden die afwisselend met pyrethroïden gebruikt kunnen worden. Hemingway waarschuwt dat de ontwikkeling van nieuwe insecticiden tot zeven jaar kan duren.

Malaria doodt elk jaar een miljoen mensen. Negentig procent van de slachtoffers vallen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift